P. Gábor letartóztatásával lelepleződhetnek a baloldal visszaélései

A nemrég letartóztatott P. Gábor egy 2022-es hangfelvételen arról beszélt, hogyan intézett ingyenlakást Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármesternek. A szisztéma nem új: a 2019-es kispesti hangfelvételeken hasonló módszerekről rántotta le a leplet Lackner Csaba ex-MSZP-s önkormányzati képviselő, aki szerint a polgármester és mások lakásokat „szereznek”, vagy a lopott pénzből családtagjaik nevére vásárolnak. Ha ilyesmi valóban megtörténhetett Kispesten, abban P. Gábornak fontos szerep juthatott, ugyanis ő vezette a kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodát.

2024. 03. 19. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elején kattant a bilincs P. Gábor és társai csuklóján. A Budai Központi Kerületi Bíróság egyelőre három gyanúsított harminc napra történő letartóztatásáról döntött. Ha másodfokon az ügyészségnek ad igazat a bíróság, akkor a negyedik gyanúsított is rács mögé kerül. A gyanúsítások egy köddé vált cégről, fiktív szerződésekről, kenőpénzekről, korrupcióról szólnak. 

P. letartóztatása különösen kellemetlenül érinti a III. és XVIII. kerületi DK-s, valamint a XIX. kerületi MSZP-s vezetést, ugyanis a férfinak számos bűncselekménygyanús tranzakcióról lehet tudomása mindhárom kerületben. P. Gábor korábban Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester kabinetfőnöke, bizalmasa, lényegében a legfontosabb embere volt. Miután 2020-ban távozott a XIX. kerületi Városházáról, a XVIII. kerületi polgármester, Szaniszló Sándor egyik fontos szövetségese lett, a III. kerületben pedig a helyi média kiadói feladatait vette át cégével. A volt kabinetfőnök most az újság körüli trükközések nyomán került a hatóságok látókörébe, ám ennél sokkal nagyobb bizniszek kötődhetnek a nevéhez.

 

Ingyenlakás a polgármesternek

Az időnként nagy leleplezésekkel jelentkező maszkos alak, Anonymus 2022 márciusában küldött el egy rendkívül érdekes hangfelvételt több szerkesztőségnek, amelyen P. Gábor lényegében maga meséli el, hogyan lopják szét a közvagyont a XVIII. kerületi önkormányzatnál. A felvételen P. egy számunkra ismeretlen férfinek mondja el a lényeget. 

Szavai szerint az Üllői út 323. szám alatt épülő 86 lakásos társasházból tudtak maguknak megszerezni négy lakást, amelyek közül egy-egy őt és társát illette, valamint egyet-egyet kapott Szaniszló Sándor és a felvételen meg nem nevezett helyettese.

A férfi kitért rá: valamivel arrébb, az Üllői út 357. szám alatt 46 lakásos társasház épül, ám abból már jóval kevesebb jutott. – Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag – vázolta fel, majd elmagyarázta, hogyan megy mindez a gyakorlatban.

A konstrukció lényege szerint az önkormányzat elad egy telket egy fejlesztőnek, aki társasházat épít rajta. A fejlesztő annak tudatában kezdheti el az építkezést, hogy a lakások közül néhányat áron alul, vagy ingyen az önkormányzat vezetőinek, illetve P.-nek juttat. Ezért cserébe viszont minden simán megy: az engedélyek, az átminősítések rövid határidővel rendeződnek.

A 86 lakásos projekt esetében P. arról beszélt, egy nyíregyházi ingatlanfejlesztőt, Sziszák Györgyöt avatták be a konstrukcióba. Szavai szerint a befektető „jól fekszik” a nyíregyházi OTP-nél, ahonnan kedvezményes hitelt tudott felvenni ahhoz, hogy P.-nek és társainak még az önerőt se kelljen saját pénzéből beletenni a lakások megszerzésébe. Így történt, hogy P. elmondása szerint az először kedvezményes lakásvásárlás, amely féláron történt volna, lényegében ingyenlakáshoz jutatta őt, társát, valamint a XVIII. kerület első embereit.

A módszer számos hasonlóságot mutat azokkal a kispesti bűncselekménygyanús esetekkel, amelyekről Lackner Csaba számolt be a 2019-es elhíresült hangfelvételeken.

 

Lakásbiznisz Kispesten

– Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy – mondta az elhíresült hanganyagokon az ekkor még MSZP-s Lackner Csaba a beszélgetőtársainak.

A politikus elmondása alapján két módszerük is volt a gyors meggazdagodásra: az egyik, ha haveri vállalkozók kapják az önkormányzati munkákat, amelyből egy alapos túlárazás után visszaosztanak. Ilyen esetekre Lackner számos konkrét példát hozott fel. 

A másik módszer a XVIII. kerületihez hasonló lehet. Egy beszélgetés során Kiss Jenő korábbi baloldali XXIII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő arról faggatta Lacknert: Gajda Péter kispesti polgármester „mibe rakta a pénzét?”. – Ingatlanokat vásárolt, most is szereztem neki ingatlant – válaszolta Lackner. Kiss további faggatózására hozzátette: sosem kérdezik meg egymást a kerületvezetővel, hogy amit kapnak, azt hova rakják.

A beszélgetés során szóba került: a 2019 és 2024 közötti időszak lesz Gajda Péter utolsó ciklusa. – Azért, mert nyugodt életet akar magának. Azért, mert szerintem neki már megvan. Érted, hogy mi? – kérdezte Lackner, aki ezt megelőzően arról beszélt, ő és társai annyi pénzt akarnak összeharácsolni, hogy többé ne kelljen dolgozniuk. Úgy tűnik, a politikus ezen jóslata nem vált be: Gajda Péter ugyanis a 2024-es önkormányzati választáson is indul.

Lackner – az azóta megszüntetett – kerületi vagyonkezelő szervezet (VAMŰSZ) igazgatójának, az MSZP-s Kránitz Krisztiánnak a korrupciós ügyletekből összeharácsolt vagyonát 200-250 millió forintra taksálta. Elmondása szerint Kránitz többnyire a rokonai, így például az édesanyja nevére vásárol lakásokat. Ebből Lackner elmondása szerint konfliktusa is adódott a polgármesterrel, ugyanis egy épülő Kossuth utcai társasházban jutott ingatlanhoz, ahol viszont Gajda Péter is szeretett volna. A polgármestert Lackner szerint bosszantotta az eset, mert úgy érezte, átnyúltak felette.

De Kispesten mi köze mindehhez a nemrég letartóztatott P. Gábornak? Gajda Péter bizalmasaként ő vezette a kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodát, amely részletes nyilvántartással rendelkezett a kerületi vagyonról, és annak hasznosításába is volt beleszólásuk.

A kérdés már csak az: a III. kerületben is folyt-e a lakásbiznisz?

 

A botrányos háttérember

P. Gábor letartóztatása előtt már lehetett sejteni, hogy a baloldal fontos háttéremberével valami történhet. 2022 márciusában hozta ki róla Anonymus az első videófelvételt, amelyen egy pénzátadás közben látható – a maszkos figura szerint a III. kerületi feketeüzletekből visszafolyt pénz átadása látható a bemutatott képsorokon.

P. Karácsony Gergely előválasztási kampányában is komoly kedvezményt tudott kiharcolni a plakáthelyekre, Anonymus szerint nem teljesen szabályos módon. Egy másik hangfelvételen P. Gábor arról beszélt: MSZP-s szövetségesei, Horváth Csaba és Molnár Zsolt korrupciógyanús machinációkkal akartak eltéríteni egy közbeszerzést a maguk javára, ám ezt ő és üzlettársa megakadályozta – így ők maguk lehettek a befutók. Mindezen felül pedig ott az Óbuda Újság, ahol a Központi Nyomozó Főügyészség szerint az történt, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A kérdés jelenleg az, hogy a nyomozó hatóságok kezében van-e annyi bizonyíték, hogy össze tudják kötni ezeket az ügyeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.