Tovább szigorítaná a vendégmunkások alkalmazását a kormány

A kormány leszögezte, Magyarországon a magyar munkahelyek elsősorban a magyarokat illetik meg.

2024. 03. 27. 15:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább szigorítaná a kormány a vendégmunkások alkalmazását – derül ki egy, a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezetből. A Miniszterelnöki Kabinetiroda indoklása szerint a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog. Magyarországon a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg – szögezték le. A javasolt szigorítás szerint 

a kormány megtiltaná a vendégmunkások foglalkoztatását az állami intézményeknél és állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál.

Azonban ezen foglalkoztatási tilalom alól az érintett állami tulajdonban lévő gazdasági társaság esetében a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomós indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést.

Mint arról lapunk már beszámolt, a kormány idén már tett lépéseket a magyar munkaerő és a magyar munkahelyek megvédése érdekében: 

létrehozott egy listát, amely meghatározza mindazon munkaköröket, amelyek esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki.

A kormány döntése szerint így mintegy 300 foglalkozás esetében zárták ki a vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkező, harmadik országbeli állampolgárokat. Ilyen munkakörök például a következők: tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő, felvonószerelő. A lista is azt garantálja, hogy a vendégmunkások egyetlenegy esetben se vehessék el a magyarok elől a munkát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.