Vitézy Dávid nem cáfolta, hogy tárgyal Magyar Péterrel

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Vitézy Dávid, hogy tárgyalásokat folytat Magyar Péterrel – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Partizán című műsorban. A jelölt szerint Karácsony Gergely főpolgármester valójában nem a fővárost akarja vezetni, hanem 2026-ban a magyar miniszterelnöki pozícióra ácsingózik, amit már kétszer sikertelenül próbált, és legutóbb „a villamos is elütötte”.

2024. 03. 20. 20:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely valójában nem főpolgármester szeretne lenni, hanem miniszterelnök. Ezt kétszer megpróbálta, 2026-ban is így fog tenni, pedig már a villamos is elütötte – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Partizán című műsorban. A jelölt hozzátette, Karácsony Gergelynek lett volna lehetőségre az előrelépésre még a mai politikai körülmények között is. Nem csak a városvezetés zöld imidzse, hanem a városlakók részvételiségére vonatkozó szándékának az őszintesége is megkérdőjeleződött, amikor megvédték Walter Katalin BKK-vezérigazgatót a tömegközlekedést használó utasokat levágandó pulykákhoz hasonlító kijelentése után – vélekedett.

 

Karácsony teljesítetlen ígéretei

Vitézy Dávid hangsúlyozta: 

Karácsony 135 ígéretéből 93-at nem teljesített, amit brutális aránynak tart, és ezek között „nem anyagi forrást igénylő, betartható ígéret nincs”. 

Felrótta a főpolgármesternek, hogy Draskovics Tibor ül a BKK igazgatóságában és Gál J. Zoltán a vagyonkezelőjében, továbbá példaként említette az elmaradt egyharmados női kvótát, az állatvédelem hiányát, mert például nem nőtt az Illatos úti menhely kapacitása Karácsony főpolgármestersége alatt, pedig állatvédelmi chartát hirdetett, de nem adott rá a 250 milliárd forintos költségvetésből. Nem teljesítette azt az ígéretét sem Karácsony, hogy rendbe tette volna a városháza udvarát. – Nem lehet felelősen azt állítani, hogy mindenről Orbán Viktor tehet, és Karácsony a kormány miatt nem tudta a női kvótát teljesíteni a BKK igazgatóságában, vagy nem oldotta meg a lakhatási krízist a jelentős fővárosi ingatlantulajdon ellenére – fejezte ki.

A főpolgármester-jelölt azért is kritizálta Karácsonyt, mert a Bajcsy-Zsilinszky úton építendő villamosnak még csak a tervei sem készültek el, pedig azok nem kerültek volna sokba, csak 2019 óta a főpolgármester semmit nem tett az ügyben. Vitézy rámutatott: Karácsony a DK listáját vezeti, és a Gyurcsány-párt frakcióvezetője lesz. Kikérte magának azt, hogy Karácsony őt betolakodónak nevezte, mire a műsorvezető azzal védte a főpolgármestert, hogy Vitézy a kormánykörökből érkezett. Erre a jelölt úgy felelt, hogy szeretné meghaladni a pártpolitikát, Karácsonytól és Szentkirályi Alexandrától is azt kérte, hogy a kampányban tartózkodjanak a személyeskedéstől, emellett pedig vitát javasolt a többi jelölttel. 

Vitézy Dávid felidézte: Karácsony 2019-ben azzal kampányolt, hogy Vitézy lesz a BKK vezérigazgatója, aztán egy mismásolás kezdődött el, aminek a lényege az volt, hogy Draskovics lett az igazgatóság elnöke, és Karácsonyék olyan feltételekkel írtak ki pályázatot a posztra, amikről tudták, hogy Vitézy nem tudja teljesíteni. 

 

Kapcsolat Magyar Péterrel

Gulyás Márton műsorvezető megkérdezte Vitézytől, hogy édesanyja, a 2021-ben elhunyt Hankiss Ágnes, volt fideszes európai parlamenti képviselő a kétezres évek végén ismerte-e az ő képviselősége idején Brüsszelben dolgozó Magyar Pétert. Vitézy erre úgy válaszolt, hogy fogalma sincs, és korábban nem ismerte Magyart. Hozzátette, nagy érdeklődéssel követi Magyar munkásságát, de van benne olyan érzés, hogy egyik nap érti, másnap viszont már nem. 

Vitézy terelt azzal kapcsolatban, hogy folytat-e tárgyalásokat Magyarral egy esetleges együttműködésről, de végül azt nem zárta ki. 

Hozzátette, jelenleg nincsen semmi konkrétum, ha lesz, akkor el fogja mondani. Figyelemmel kíséri Magyar tevékenységét, de nem akar a nyilvánosság előtt beszélni semmilyen tárgyalásról – fogalmazott.

 

Megállapodás az LMP-vel

Kitért arra is, hogy a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP logója lesz a szavazólapján, bár van fenntartása az LMP-vel kapcsolatban, mert részei voltak a kudarcos baloldali ellenzéki összefogásnak 2022-ben. A baloldali kispárt azt tette Vitézy Dávidnak világossá, hogy más irányból jönnek, de ugyanarra jutottak, miszerint sem a kormánypártok, sem Karácsonyék nem beszélnek Budapest ügyeiről, és a ma megoldható dolgok is háttérbe szorulnak. Ez a közös pont alapot ad az LMP-vel történő együttműködésre és a főpolgármester-jelölt igyekszik konkrét szakpolitikai kérdésekről értekezni, ez az, amit harmadik utas ajánlatnak nevez a „hivatásos ellenzék”, illetve a Fidesz ajánlatához képest. Hozzátette, LMP-s aktivisták fogják segíteni a kampányát, a pártpolitikát pedig szeretné meghaladni, mert most Budapest az országos politika játszóterévé vált.

Borítókép: Vitézy Dávid (Forrás: Facebook/Vitézy Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.