Hidvéghi Balázs: Az A-Híd Zrt. nem állt elő épkézláb magyarázattal + videó

Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek ki kell állnia a nyilvánosság elé, és el kell mondaniuk, hova tűnt az 1,5 milliárd forintnyi közpénz, amit a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. átutalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek – mondta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs, Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke.

2024. 04. 15. 17:00
Hidvéghi Balázs Fotó: Fazekas Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely szerint továbbra sincsen hídpénzbotrány, és a lemondását sem fontolta meg, legalábbis ezt mondta a Magyar Nemezt stábjának vasárnap. Pedig 

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésében az áll, hogy az A-Híd több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt egy Vig Mórhoz köthető kft.-nek. Az első utalás pedig  2020. november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. 

Mint emlékezetes, a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. csaknem másfél milliárd forintot utalt egy Vig Mór nevű ügyvéd cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek, majd ebből az összegből továbbutalhattak kilencszázmillió forintot Vig magán-, illetve ügyvédi letéti számlájára. Mellette pedig felbukkant egy másik ügyvéd neve is, Hegedüs Dánielé, aki a Mandiner szerint ugyancsak hatalmas készpénzösszegeket vehetett fel az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Kft. számlájára utalt pénzekből.

Karácsony korábban azzal védekezett, hogy a tranzakciók előbb kezdődtek, mint ahogy a szerződéskötés megtörtént a fővárossal. Azonban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéséből az kiderült ki, hogy az abban szereplő megállapítások rácáfolnak Karácsony Gergelyre.

Tervezett pénzszivattyúzási rendszernek tűnik, amiben közpénzek tűntek el

– mondta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs. A kormánypártok főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke szerint nem világos, hogyan lehetett 1,5 milliárd forintot átutalni a Sunstrike Hungary Kft.-nek, hogy azt utána két ügyvéd készpénzben felvegye. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az utalások egybeesnek a Lánchíd felújításának folyamatával. Hidvéghi szerint az lenne a minimum, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely kiáll és elmondja, hogy hova tűnt el a pénz.

A pénteken megjelent Kehi-jelentés után az A-Híd Zrt. úgy reagált, hogy értetlenül állnak az abban megfogalmazott vádak előtt. Hidvéghi Balázs erre azt mondta, hogy semmiféle épkézláb magyarázatot nem adtak arra, hogy miért utaltak ekkora összeget a Sunstrike Hungary Kft.-nek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.