Még szigorúbb fellépést ígér a kormány a pedofilokkal szemben

A részletekről a mai kormányinfón beszélt Gulyás Gergely.

2024. 04. 25. 17:17
kormányinfo
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón bejelentette: a kormány a héten tárgyalt az alaptörvény több ponton történő módosításáról, amelyet a miniszterelnök nyújtott be és az országgyűlés előtt van, és amely részben a gyermekvédelmi szabályok megerősítésével kapcsolatos. – Ez ki fogja zárni annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki szexuális bűncselekményt kiskorú sérelmére szexuális bűncseleményt követett el, vagy ilyen bűncselekmény elkövetésében közreműködött – ismertette a miniszter a módosítást egyik részletét. Gulyás Gergely azt is elmondta, ezt egészíti ki a frakció törvényjavaslata, ami a kormány támogatását élvezi. – Nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, és nem kaphatnak az elkövetők tiszta erkölcsi bizonyítványt – mondta példaként. 

Szigorúbb büntetés vár a pedofilokra

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, a gyermekvédelmi törvény módosítása után szigorúbb büntetés vár azokra, akik gyermekekkel szemben szexuális bűncselekményeket követnek el.

Mint fogalmazott: meglátjuk, a baloldal hogyan dönt, ha valaki ezeket a javaslatokat nem támogatja, akkor nehezen tud a szexuális bűncselekményekkel szemben állást foglalni, hiszen ezek a javaslatok megalapozottak, szigorúbb büntetés vár az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőire, és azok a kiskapuk, amelyekkel kapcsolatban viták alakultak ki, bezárulnak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a még fel nem tárt visszaélések kapcsán mikor lép a kormány, a tárcavezető azt mondta: 

a javaslatban van egy alkalmassági vizsgálat, pszichológiai vizsgálat, kifogástalan életviteli vizsgálat, vagyis az intézményeken belüli biztonságot a lehető legnagyobb mértékben növelő garantáló rendszert próbálnak kiépíteni.

– Ennek van anyagi vonatkozása, ennek többletköltségei vannak, amelyet hamarosan tárgyalni fogunk. Ezek olyan vizsgálatok, amelyek fontosak, és a közbizalmat erősítik, de pénzbe is kerülnek – fejtette ki Gulyás.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a gyermekvédelmi szigorításokkal kapcsolatban is kaphat-e az ország kötelezettszegési eljárást a nyakába, elmondta: nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésről van szó, de Brüsszel részéről semmit sem lehet kizárni. – Ha a módosítás nem tetszik nekik, új kötelezettségszegési  eljárást kell indítani, ezt kizárni, miután Brüsszelről van szó, nem lehet, de mivel ezek nemzeti hatáskörbe tartozó, helyes, legitim, a pedofil és szexuális bűncselekmények elkövetői elleni hatákonyabb fellépést lehetővé tevő törvénymódosítások. Nagyon remélem, hogy Brüsszel Magyarország e célkitűzését nem kérdőjelezi meg, mert különben olyan feltételezésekkel kell élnünk, amellyel egyelőre még Brüsszel kapcsán sem akarunk – fogalmazott.

A köztársasági elnöki kegyelem igazságügyi miniszteri ellenjegyzésének tervezett eltörlésről Gulyás Gergely röviden elmondta, 34 év alatt egyszer éltek ezzel a lehetőséggel, emiatt nem érdemes megtartani. Megjegyezte, a köztársasági elnökök a történtek után a lehető legkörültekintőben fogják gyakorolni a kegyelmi jogkörüket. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.