Pénzért kuncsorog Jámbor András mozgalma

A Szikra Mozgalmat a Párbeszéd is támogatja.

2024. 04. 19. 13:35
20230819__MI_217
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két év késéssel lett nyilvános a Szikra Mozgalom 2022-es gazdasági beszámolója, ami a bíróság honlapján található meg.

A párbeszédes Jámbor András által életre hívott szélsőbaloldali egyesületnek a többi civil szervezethez hasonlóan minden év május végéig kell leadnia az előző évre vonatkozó anyagi elszámolását, a Szikra azonban ezen jogszabálynak nem tett eleget, 2023 májusa helyett csak fél évvel később, tavaly ősszel adott számot az anyagi helyzetéről.

A dokumentum szerint az Antifa-botrányban és egy pedofilügyben is érintett mozgalom 2022-ben, az országgyűlési választások évében közel 16,3 millió forintra tett szert adományok formájában. Hogy az adományozók kik voltak, arra a gazdasági beszámoló nem tér ki, de köztudott, hogy a mozgalom ifjúsági táborát az elmúlt években a Párbeszéd alapítványa támogatta. Erről a Megújuló Magyarországért Alapítvány írt abban a beszámolóban, melyben a 2022-ben támogatott rendezvényeket, kiadványokat sorolják fel.

A 2020-ban megalakult Szikra Mozgalom első anyagilag sikeres éve egyébként 2021 volt, akkor több mint 15,5 millió forint folyt be a szervezethez adományokból. Az akkori beszámoló szerint mintegy hatmillió forintot kaptak mikroadományként és 9,3 millió forintot nagy adományként. Külön érdekes, hogy

a mikroadományok 588 alszámlára és 2019 főszámlára érkeztek, míg a nagyobb adományok 32 al- és négy főszámlára érkeztek 2021-ben.

A 2022-es évre vonatkozóan a Szikra nem részletezte ilyen részletesen a befolyt összegek eredetét, de azt közölte: beszámolójukat a mozgalom honlapján is elérhetővé teszik, ez azonban mindeddig elmaradt.

Az elmúlt évek tendenciája arra enged következtetni, hogy Jámbor András mozgalma jól áll anyagilag, ennek ellenére

a szervezet most mégis négymillió forintot gyűjtene támogatóitól a júniusi választásra hivatkozva.

Egy lapunk által megismert levélben azt írják: „Józsefvárosban, Zuglóban, Érden és Debrecenben indulnak a Szikra tagjai vagy a Szikra által támogatott jelöltek az önkormányzati választásokon.”

Kiszámoltuk, és négymillió forintra van szükségünk a kampányokhoz

– jelezte a szervezet, és azt kérik, hogy aki teheti, 5500 forinttal vagy többel támogassa a kampányukat. „Nincs sok időnk, erre az összegre nemhogy holnap, de már tegnap szükség van a szóróanyagok kifizetésére, a hirdetések feladására, a pogácsák megvételére az önkénteseknek” – derül ki a Szikra felhívásából.

 

Borítókép: Jámbor András a Szikra Mozgalom népligeti táborában (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.