Magyar Péter csak a baloldalról tudta elhódítani a szavazókat

Varga Judit exférjének színre lépése és az európai parlamenti választáson való elindulása a legnagyobb kárt a Momentumnak okozhatja. Magyar Péter ugyanis mostanra már magához tudta vonzani a párt szavazóbázisának jó részét, miközben kijelentette, hogy amennyiben bekerülne az Európai Parlamentbe, legszívesebben a mostanra baloldalra sodródott Európai Néppárthoz csatlakozna.

2024. 04. 14. 5:52
Borítókép: Magyar Péter a Kossuth téren, háttérben a barátnője (Fotó: Munkatársunktól)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatokból kiindulva legfeljebb két-három mandátum megszerzésére lehet esélye a Magyar Péter által nemrég elfoglalt Tisza Pártnak Zila János szerint.

Varga Judit volt férje azt is tudatta nemrég, hogy legszívesebben az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakozna, melynek elnöke nemrég arról beszélt, hogy Európának háborúra kell készülnie, illetve nukleáris fegyverkezésre van szüksége. Azt is érdemes ezzel kapcsolatban figyelembe venni, hogy az EPP jelöltje az Európai Bizottság élére a most lezáruló ciklusban súlyosan leszerepelt Ursula von der Leyen

– mondta lapunknak az Alapjogokért Központ elemzője. Rámutatott: Magyar Péter szimpatizánsokat csak a baloldali pártoktól tudott elhódítani, és hasonló tendenciára lehet számítani az aktivisták toborzásakor is. Mindez azokra az ellenzéki alakulatokra jelenthet további veszélyt, amelyek az elmúlt időszakban nem tudták stabilizálni a helyzetüket.

A beígért hálózatépítés és országjárás kapcsán ugyanakkor egyre inkább felmerül a kérdés, hogy mindez milyen financiális alapokon nyugszik, honnan szerezhet mindehhez forrásokat, támogatókat Magyar Péter, aki már most is az ismerősen csengő mikroadományokról beszél. A korábbi tapasztalatok és a politikus barátnőjének elszólása orientálhatják az erről szóló gondolkodást.

Ugyanakkor a szakértő szerint Magyar Péter országjárása nem kecsegtet komoly sikerekkel, ugyanis a férfi konfrontatív fellépése, erőszakos karaktere, budai elithez köthető szociokulturális háttere mellett többször is meglehetősen lekezelően nyilatkozott a vidékiekről, illetve általa vélelmezett tájékozottságukról.

Magyar Péter lesajnálóan azt mondta róluk, hogy meglehetősen szűkösen jutnak hozzá a hírekhez és a médiához, így hozzájuk külön kell eljuttatnia a változás üzenetét. Ezek a szavak is ismerősek lehetnek. Korábban Márki-Zay Péter beszélt arról, hogy a vidéki lakosságot fel kell világosítani, és ki kell számukra nyomtatni az internetet

– emlékeztetett Zila János. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban úgy látja, jelentősen megkeverné a lapokat, ha Magyar Péter az önkormányzati választáson is indítana vagy támogatna jelölteket, hiszen ez azt jelentené, hogy ezen a szinten is tovább osztaná a baloldali tábort. A szakértő szerint Magyar Péter számára azért fontosabb az EP-választás, mert ott könnyebb egy olyan eredményt elérni, amivel a jelenlegi „láthatósági mellényt” tovább hordhatja.

 

Magyar Péter baloldali politikus

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerint Magyar Péter már egyértelműen a baloldalon van, hiába tagadja ezt. A jelek szerint Márki-Zay Péterhez hasonlóan Magyar Pétert is külföldről támogathatják – mutatott rá. Az elemző szerint a momentumosok annyira rajongnak Magyar Péterért, hogy a párt az előrejelzések szerint már mandátumot sem szerez az EP-választásokon.

Akinek az MSZP-kormány egykori minisztere az ügyvédje, baloldali kampányguruk a segítői, baloldali hírességek a tüntetéseinek főszónokai, a baloldali Spinoza-házban beszélget Rangos Katalinnal és baloldali politikusok jelennek meg a tüntetésein, az bizony baloldali politikus. Ha beismeri Magyar Péter, ha nem

– jelentette ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ezt erősíti, hogy

Magyar Péter a baloldal egyik kulcsemberét, a korábban az MSZP-nek dolgozó Láng Balázst ölelgette a tüntetése után.

Láng Balázs régóta segíti a baloldalt, 2006–2008 között, hazánk súlyos eladósodása idején az Államadósság-kezelő Központ kommunikációs és PR-igazgatója, 2007-ben a Gyurcsány-kormány soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgatója volt. Másfél éven keresztül, 2017–2018 között a Hír TV szerkesztője volt, amely ekkor még Simicska Lajos érdekeltségébe tartozott, és a baloldal szekerét tolta. 2018–2019-ben tíz hónapig pedig az MSZP és a Párbeszéd szövetség stratégiai kommunikációért és kampányért felelős igazgatójaként dolgozott.

 

Külföldi támogatás: ezt már láttuk

Az elemző emlékeztetett: Márki-Zay Péter, sőt Karácsony Gergely is tagadta a választási kampányban, hogy külföldről kapnának pénzeket vagy támogatásokat, azonban a választást követően maga a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt ismerte be a több milliárd forintos támogatást az Egyesült Államokból. Azóta ráadásul kiderült, hogy a pénz a Soros-hálózattól származik, szó sem volt mikroadományokról, mint ahogyan korábban Márki-Zay állította. Kísérteties a hasonlóság az elemző szerint, ugyanis most Magyar Péter is mikroadományokról beszél, ugyanakkor nehezen hihető, hogy a múlt hétvégi tüntetését – amely számítások szerint 100–150 millió forintba került – ezekből vagy saját zsebből fizette volna.

Ezzel Magyar Péter nem számolt el, nem tudni, hogy valójában honnan származott a pénz.

– Mivel kísérteties a hasonlóság Márki-Zay Péter és Magyar Péter között, egyáltalán nem lenne meglepő, ha ebben az esetben is kiderülne, hogy ezek a pénzek külföldről érkeztek – mondta Deák Dániel. – És hogy mi ezzel a külföldi globalista érdekcsoportok célja? – tette fel a kérdést az elemző. Meglátása szerint világos, hogy meg akarják változtatni Magyarország álláspontját a fő kérdésekben, így például a migráció, a gender és a háború ügyében, emiatt akarják meggyengíteni a nemzeti kormányt, emiatt támogat ezúttal ez a gazdasági és politikai érdekkör egy olyan embert, aki azt állítja magáról, hogy nem baloldali.

 

A Momentum eddigi támogatói Magyar Péterben látják a reményt?

Ugyanezzel próbálkoztak Márki-Zay Péter esetében is, aki ugyancsak azt állította magáról, hogy ő valójában jobboldali. Ezt ugyanakkor a választók nem vették be, egyértelműen látták, ki is valójában a baloldali miniszterelnök-jelölt. A többi baloldali párt viselkedéséről az elemző elmondta: a jelek szerint egyre többen kezdenek rájönni, hogy

Magyar Péter megjelenése a baloldalt osztja tovább, és elsősorban rájuk jelent komoly veszélyt.

Ennek a jele, hogy mind Gyurcsány Ferenc, mind Donáth Anna igen élesen kritizálta Magyar Pétert, vélhetően az ő belső méréseik is azt támasztják alá, mint a nyilvánosan megjelent közvélemény-kutatások (Nézőpont Intézet és Republikon Intézet), amelyek szerint a baloldali szavazótábort darabolja tovább, s az így még megosztottabb lett.

A globalista érdekkörök vélhetően leselejtezik a korábban sikertelen baloldali próbálkozásokat, így a Momentumot is ejtették, ezúttal Magyar Péterben látják a reményt. Ennek fényében az előrejelzések szerint a Momentum már nem szerez mandátumot az EP-választáson, ami akár a párt rövid távú megszűnését is eredményezheti – zárta videóelemzését az elemző.

Borítókép: Magyar Péter a Kossuth téren (Fotó: Munkatársunktól)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.