A magyar munkavállalókat segíti a kormány új programja, amire már lehet pályázni

A szigorított feltételek lehetővé teszik, hogy a hazai dolgozók érdekei érvényesülhessenek.

2024. 05. 08. 11:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatási program – mondta Czomba Sándor az M1 műsorában. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, a belső mobilitást szeretnék segíteni, vagyis nem vendégmunkásoknak épülnek a szállások. 

Már a pályázati kiírásban is megjelenítik, hogy legalább ötven százalékban magyar embert kell a munkásszálláson elszállásolni és csak abban az esetben lehet más nemzetiségűeket, ha nincs magyar jelentkező. A pályázóknak tíz év fenntartási kötelezettségük van

 – emelte ki, hozzátéve, hogy az első két évben a feltöltésre türelmi időt kapnak, mivel nem olyan egyszerű feltölteni a létszámot.

Az államtitkár tájékoztatása szerint ugyanakkor már a pályázat benyújtásakor a jelentkezőnek be kell mutatnia olyan szerződéseket, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy rövid időn belül magyar munkaerővel fel tudja tölteni a szálláshelyet. Példaként említette, hogy a pályázóknak szerződést kell kötnie a térségben működő vállalkozásokkal, amiben vállalják, hogy bizonyos időn belül a megfelelő létszámot biztosítani fogják. Abban az esetben, ha a pályázó nem tud ilyen megállapodást mellékelni, nem fogják támogatni.

A szállásoknak környezetbarát módon, a kor követelményeinek megfelelően kell épülniük, mert nem tömegszállásokra van szükség: nyolcvan százalékban kétágyas szobákat kell kialakítani és csak húsz százalékban lehet négyágyas szobákat, viszont ehhez megfelelő mosdó, szárító és mosási lehetőséget kell biztosítani. Budapest kivételével mindenhonnan be lehet nyújtani a pályázatokat – fejtette ki.

Czomba Sándor felidézte, hogy 2017 óta a jelenlegi munkásszállás-támogatási program a hetedik ilyen program, és 20 milliárd forint keretösszeg mellett mintegy 25-30 új munkásszállás kialakítására van lehetőség, ami 200–300 új férőhelyet jelent.

– Míg korábban önkormányzatok is pályázhattak, addig ezúttal csak a versenyszféra szereplői, ennek oka, hogy előzőleg számos olyan helyre is épült munkásszálló, ahol nehéz volt feltölteni a létszámot. Ez azt jelenti, hogy nem jól céloztunk, így ezeket a problémákat ki kell küszöbölni –  mondta.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy elindult a tartósan álláskeresők támogatási programja, amely a hátrányos helyzetben lévők munkavállalását segíti elő, emellett pedig már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra is, amely a pályakezdők munkavállalását segíti.

 

Borítókép: Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 műsorában (Fotó: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.