Hamarosan ujjlenyomat-olvasós bankkártya érkezhet

Együttműködésre lépett a Samsung és a Mastercard.

Forrás: origo.hu2021. 03. 05. 15:15
bankkártya
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta beszédtéma a bankkártyák következő generációja, az eddigi ötletek szerint biometrikus azonosítási funkcióval és folyamatosan változó CVV/CVC-kódokkal lehetne biztonságosabbá tenni az üzletekben és az interneten való használatukat. Eddig sajnos nem sok látszata volt a törekvéseknek, ám a MasterCard most szövetségre lépett a Samsunggal, hogy előrelépés történjen az ügyben.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A vállalatok sajtóközleménye szerint egy ujjlenyomat-olvasóval ellátott bankkártyán dolgoznak, a szenzor képes volna kiváltani a PIN kötelező megadását a megfelelő értékösszeg feletti vásárlások esetén a boltokban. Ennek köszönhetően a kártyatulajok anélkül jóvá tudnák hagyni a tranzakciókat, hogy meg kellene érinteniük a fizetőterminálok gombsorait.

A bejelentés szerint a Samsung chipfejlesztő részlege a kártyákba ágyazandó elektronika kifejlesztéséért lesz felelős. Az új típusú kártya elméletileg kompatibilis lesz minden jelenleg használatos, modern kártyaelfogadó terminállal, így az üzleteknek nem kell majd a technológia támogatása miatt eszközöket cserélniük.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Egyre gyakrabban fizetünk bankkártyával vásárláskor

Az ma már tény, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén és veszélyhelyzet sokat segített az elektronikus fizetési módozatok terjedésé­ben. A Statista.com adatai azonban arra mutatnak rá, hogy

Magyarországon már 2020 elején, azaz még a pandémia kirobbanása előtt 44 százalékra nőtt a bank- vagy hitelkártyás vásárlások aránya, miközben a készpénzes fizetés 45 százalékot tett ki. A kelet-közép-európai régióban hazánk így a második helyen áll Lettország mögött a kártyahasználat népszerűségét tekintve.

A jóval nagyobb népességszámú Lengyelországban a leggyakoribb fizetési mód az átutalás a maga 47 százalékos részesedésével, miközben a kártyás és készpénzes vásárlás rendre 25, illetve 12 százalékot tesz ki. Csehországban a készpénzhasználat vezeti a ranglistát 44 százalékkal, míg az átutalást 27, a kártyás fizetést pedig 22 százalékban alkalmazzák vásárláskor – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában. A leggyakoribb készpénzhasználat Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában jellemző, ahol száz vásárlásból rendre 78, 63, illetve hatvan esetben használnak bankjegyeket és érméket.

Az Oeconomus írása utal a MasterCard beszámolójára is, amely szerint 2020 márciusában Európa több országában engedélyezték, hogy a járványhelyzetre való tekintettel növekedjen az érintésmentes kártyás vásárlások értékhatára. Ekkor 29 országban emelték meg a limitet.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.