Megosztja a netet a szomszédokkal az amerikai szolgáltató

A Sidewalk élesítése előtt tíz nappal kaptak erről értesítést az Amazon okoskütyüit használók.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 31. 22:47
null
Amazon Echo Forrás: AMAZON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan és meghökkentő bejelentést tett az Amazon, 2021. június 8-tól az Alexa, Echo, Ring és hasonló kütyüi létrehoznak egy privát mesh-hálózatot az Egyesült Államokban. A Sidewalk névre keresztelt funkció lényege, hogy a kütyük képessé válnak megosztani az otthoni internetkapcsolatot a hatósugarukon belüli amazonos eszközökkel, így ha mondjuk valakinél szünetel a netszolgáltatás, akkor az okoskütyüi a szomszéd netét kölcsönvéve működőképesek maradnak – olvasható az Origó cikkében.

Váratlan és meghökkentő bejelentést tett az Amazon, 2021. június 8-tól az Alexa, Echo, Ring és hasonló kütyüi létrehoznak egy privát mesh-hálózatot az Egyesült Államokban
Fotó: Amazon

Ez önmagában nem egy ördögtől való elképzelés, azonban nagy megdöbbenést keltett, hogy csak tíz nappal a funkció automatikus élesítése előtt jelentette be az Amazon. Aggodalmat keltett még a megoldás biztonságossága is, hiszen sérülékenységek felfedezése esetén távolabbról támadhatóvá válhatnak az ügyfelek okoskütyüs rendszerei, rajtuk az okos ajtózárakhoz és biztonsági kamerákhoz hasonló eszközökkel.

Az Amazon szerint a hálózat többféle technológiát együttesen használ az adatkommunikációra, a sima Bluetooth mellett az USA-ban engedély nélkül használható 900 MHz-es és egyéb frekvenciákat is igénybe vesz a hatótávolságának kiterjesztése céljából.

A vállalat lehetővé teszi az ügyfelek számára a Sidewalkban való részvételük kikapcsolását, az Alexa alkalmazás felhasználói fiók kezelésére kitalált felületén lehet letiltani. A funkció folyamatos jelleggel csak 80 kbps sávszélességet vihet el, továbbá havi szinten a szomszédok eszközeinek kiszolgálása legfeljebb 500 MB adatforgalmat generálhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.