Ha nagy a lakás és gyenge a net, ez a kis kocka lehet a megoldás

Ha jól működő és stabil internethálózatot szeretnénk, akkor már nem feltétlenül kell százezreket költenünk egy mesh hálózat kiépítésére. Mutatunk egy pénztárcabarát megoldást – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 10. 8:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb háztartásban általában egyetlen router, vagy csak maga a modem osztja a wifit az egész házban, ráadásul manapság már nemcsak a mobilok és a laptopok lógnak a hálózaton, hanem mindenféle egyéb felokosított eszköz is. A klasszikus otthoni hálózatok lefedettsége azonban nem a legjobb, az általuk továbbított jelek hatótávolsága véges, így könnyen megeshet, hogy az általunk választott routerrel, akármennyire is szeretnénk, nem tudjuk a lakás minden egyes pontjára kiterjeszteni a hálózatot.

Van megoldás

Erre a problémára kínál megoldást a néhány évvel ezelőtt kifejlesztett mesh technológia, amely az egyetlen router helyett több, kisebb wifis csomópontot kínál, így az eszközök mindig a hozzájuk legközelebb lévő egységhez képesek csatlakozni. Ennek a rendszernek a használatával a wifi lényegesen erősebb és stabilabb tud lenni, így elkerülhetőek az olyan kellemetlenségek, mint az akadozó internet vagy a gyenge jelerősség.

A piacon egyre több gyártó kínál mesh wifit, mi pedig a Tenda Nova MW12 nevű rendszerét kaptuk meg, ami többféle kiszerelésben és variációban érhető el. Hozzánk a kétegységes változat jutott el, amely a gyártó ígérete szerint 350 m2-nyi terület lefedésére alkalmas.

Mi van a dobozban?

A dobozt kibontva, elő is tűnik a két mesh egység és megláthatjuk, hogy kifejezetten szép és elegáns eszközökről van szó, amelyek jól passzíthatóak szinte minden lakás berendezéséhez. Nincs rajtuk semmi csicsa, csak egy egyszerű ezüst Nova-felirat és egy lámpa, amely jelzi, ha az eszköz működik. A hátoldalon alul helyezkednek el a csatlakozók, egy WAN/LAN és két LAN portot találunk.

A kis és kompakt dizájn ellenére a rendszer igen jó teljesítményt nyújt, a 2033 Mb/s maximális adatátviteli sebesség már jónak mondható, ehhez a 2.4 GHz-es és a 5 GHz-es szabványt is használja a rendszer. Az MW12-es típus maximum 12 node-ot tud kezelni, amellyel összesen 120 eszköz kiszolgálását képes biztosítani. A node-okban 900 MHz-es processzor munkálkodik, amelyet 256 MB memória támogat, ami több, mint elegendő egy router számára. 

Az eszköz beüzemelése gyerekjáték, semmiféle számítógépes szakismeret nem szükséges hozzá, így tulajdonképpen még azok is könnyen beállíthatják, akik egyébként egyáltalán nem mozognak otthonosan az informatikában. 

Csupán annyi a teendő, hogy az elsődlegesnek választott eszköz WAN portjába beledugjuk a modem LAN portjából jövő UTP kábelt, majd csatlakoztatjuk az áramforráshoz. A beállítási idő (körülbelül 30 másodperc) leteltét követően mobilkészülékünkkel csatlakozunk a mesh rendszer wifi hálózatához, majd a Google Play áruházból letöltött Tenda WiFi applikáció utasításait követve megadjuk új otthoni hálózatunk nevét és jelszavát, valamint csatlakoztatjuk a második egységet. 

Körülbelül két perc az egész, és már működik is a kiterjesztett hálózatunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ORIGO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.