A Földhöz közelítő aszteroidát is kutatja a NASA űrszondája + videó

A NASA kibővítette az Orisis-Rex űrszonda misszióját: a Bennu aszteroidáról gyűjtött mintákkal hazafelé tartó szonda a Földet 2068-ig háromszor is megközelítő Apophis kisbolygót is útba ejti.

Forrás: MTI2022. 04. 27. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kedden jelentette be, hogy űrszondája, amely 2020-ban a Bennu aszteroidáról gyűjtött mintákat, új nevet és feladatot kapott: az OSIRIS-APophis EXplorert (Osiris-Apex) átirányították a 370 méter átmérőjű Apophis aszteroidához, amely 2029-ben 32 ezer kilométerre közelíti meg a Földet.

Az Osiris-Apex orbitális pályára áll az űrszikla körül, miután az elhalad a Föld mellett, és megpróbálja minél közelebbről megvizsgálni az S-típusú aszteroidát.

Az űrszonda új feladata, hogy tanulmányozza azokat a változásokat, amelyek a Föld megközelítése miatt keletkeznek az aszteroidában, és hajtóműveivel megpróbálja eltávolítani és tanulmányozni az Apophis felszínén és alatta lévő port és apró kőzetet.

A NASA azt is közölte, hogy nyolc űrszondájának küldetését hosszabbítja meg.

Folytatódik a Mars Odyssey, a Mars Reconnaissance Orbiter, a MAVEN, a Mars Science Laboratory (Curiosity), az InSight leszállóegység, a Lunar Reconnaissance Orbiter, az Osiris-Rex és a New Horizons küldetése, ha az eszközök működőképesek maradnak.

A missziók többségének időtartamát három évvel növelik meg, az InSight pedig 2022 végéig folytatja munkáját, hacsak az űrszonda energiaellátása nem tart ki még ennél is tovább.

Lori Glaze, a NASA washingtoni bolygótudományi osztályának igazgatója elmondta, hogy meghosszabbításuk révén jobban ki lehet használni a NASA nagyszabású űrmisszióit, és jóval alacsonyabb költséggel folytathatják a kutatást, mint amennyibe egy új küldetés kerülne.

Az először 2004-ben észlelt Apophis nevű kisbolygó a következő száz évben háromszor is megközelíti a Földet, 2029-ben, 2036-ban és 2068-ban. A NASA számításai szerint az aszteroida nem fog összeütközni a Földdel.

Borítókép: A Bennu aszteroida a NASA animációján. (Forrás: YouTube/NASA Goddard)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.