Leszállt az amerikai űrhaderő titkos űrhajója

November 12-én szállt le az amerikai hadsereg X–37B űrrepülőgépe, miután 908 napig körözött a Föld körül – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Delmagyar.hu.

Forrás: Délmagyar–Mediaworks2022. 11. 15. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodik küldetésének időtartamával rekordot állított fel a különös gépezet, amelyik leginkább a NASA már visszavonult űrsiklójára hasonlít. Annál jóval kisebb, mindössze 8,8 méter hosszú az orrától a farkáig. A régi űrsikló 37 méteres volt – ennél lényegesebb különbség, hogy ezt nem pilóta vezeti, hanem teljes mértékben autonóm.

Az Egyesült Államok Űrparancsnokságának X–37B űrrepülőgépe nem sokkal azután, hogy 2022. november 12-én leszállt a NASA Kennedy Űrközpontjában. Fotó: Boeing/U.S. Space Force

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának személyzet nélküli X–37B kémrepülőgépe a világ egyik legérdekesebb űrhajója, amely rendszeresen hajt végre titkos küldetéseket, de céljairól vajmi keveset lehet tudni. Az Orbital Test Vehicle (OTV) néven is ismert, többször felhasználható űrsiklóról azért évek alatt csepegtettek némi információt.

Eredetileg a NASA építette 1999-ben, ahogy arról korábban a Live Science testvéroldala, a Space.com is beszámolt. Az űrsiklókhoz hasonlóan az X–37B is függőlegesen száll fel, rakéta hajtja. A pályára kerülve képes önállóan manőverezni, és végül kifutópályán landol a Földön, hasonlóan egy hagyományos repülőgéphez. A jármű kisebb terhek, felszerelések és műholdak szállítására is alkalmas. Gyártója, a Boeing szerint 240 és 805 kilométer közötti magasságban repül a Föld felett.

A Space.com írja, hogy a NASA még 2004-ben két X–37B járművet adott át a Pentagon Defence Advanced Research Projects Agency-nek (DARPA). Miután sok éven át az Egyesült Államok légiereje üzemeltette őket, a robot-kémrepülőgépek 2020-ban az újonnan létrehozott Űrerő felügyelete alá kerültek a Military.com katonai híroldal szerint.

Évekig az űrben maradhat

A két X–37B közül az egyik 2010-ben ment fel először, és 224 napot töltött az űrben. Társjárművét egy évvel később küldték az űrbe, és több mint kétszer annyi ideig maradt a pályáján. Hogy igazából mit csinált ott fent egész idő alatt, az továbbra is rejtély a Live Science szerint.

Fotó: Boeing/U.S. Space Force

Bár az OTV-6 új küldetési időtartamrekordot állított fel, vannak hosszabb ideje működő űreszközök. Egyes Föld-megfigyelő és kommunikációs műholdak például egy évtizedig vagy még tovább keringenek a Föld körül. A Nemzetközi Űrállomást 2000 novembere óta folyamatosan használják, a NASA Voyager–1 és Voyager–2 szondái pedig több mint 45 éve működnek a csillagközi térben.

SpaceX rakétával indítható

Míg az X–37B jellemzően a United Launch Alliance Atlas V segítségével jutott az űrbe, ezt a járművet különböző rakétákkal is fel lehet küldeni. A Space.com szerint 2017-ben az ötödik küldetése során a katonaság egy SpaceX Falcon–9 rakétát használt a pályára állításhoz.

Civilek azért lefotózták

Noha ez egy titkos katonai eszköz, az X–37B nem tud teljesen elbújni a civil égboltfigyelőktől. A jármű indítási idejét nyilvánosan bejelentették, ami lehetővé tette a skóciai Russell Eberst műholdkövető számára, hogy meghatározza, hol lesz az égen, és 2017 októberében egy távcsővel meg is lássa.

Egy Ralf Vandebergh nevű holland égbolt- és műholdkövető pedig 2019-ben le is tudta fényképezni a robotjárművet.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: X–37B űrrepülőgép (Fotó: Boeing/U.S. Space Force)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.