Nem múlta felül elődjét a legújabb operációs rendszer

Hosszú évekig az elődje maradhat a messze legnépszerűbb Windows.

Forrás: Origo.hu2022. 11. 05. 18:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly október eleji elérhetővé válását követően a Windows 11 hónapokig futótűzként terjedt, ami nem okozott meglepetést, hiszen ingyen telepíthető a vele hardveresen és szoftveresen kompatibilis, Windows 10-es számítógépekre – olvasható az Origo cikkében

Viszont a tavasz elején behúzta a kéziféket, ami főként annak tudható be, hogy a megmaradt Windows 10-es konfigurációkon hivatalosan nem futtatható.

A StatCounter globális statisztikái szerint a jelenleg Windowst futtató számítógépek 71 százalékán Windows 10 dolgozik, míg a Windows 11 részesedése csupán 15%. 

A körülményeket figyelembe véve az utóbbi nem feltétlenül tűnhet tragikusnak, de további kontextusként még a Windows 7-nek is van közel tíz százalék piaci részesedése, pedig 2020. január 14-én megszűnt a kiterjesztett terméktámogatása, jövőre pedig egyszer és mindenkorra sírba teszi a Microsoft.

Mindezek fényében a legérdekesebb kérdés, hogy a Microsoft vajon meddig kívánja támogatni a Windows 10-et. 

A jelenlegi álláspont szerint várhatóan csak 2025 közepéig fog garantáltan biztonsági frissítéseket készíteni az előző rendszeréhez, viszont amennyiben a Windows 11 ilyen sebességgel folytatja a térnyerést, akkor teljesen irreális a támogatásának három éven belüli megszüntetése.

Jó esély van rá, hogy életciklus tekintetében a Windows 10 lesz a következő Windows 7 – írja az Origó.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.