Így védjük meg a lábunk egészségét!

A kellemetlen sérüléseket többek között akkor kerülhetjük el, ha kellően betörjük a cipőnket, túrazoknit viselünk, valamint fokozatos terhelésnek tesszük ki a lábunkat – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 12. 12:24
null
Sziklás, magashegységi terepen a túrabakancs a nyerő, hazai terepen azonban bőven elegendő a túracipő is Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden túrázó réme a vízhólyag. Bármennyit is gyalogolunk, ha nem figyelünk kellően a felszerelés kiválasztásakor, ha nem teszünk meg néhány óvintézkedést, a kellemes erdei séta egy idő után rémálommá válhat. Ez esetben a természet csodái helyett már semmi másra sem tudunk összpontosítani, csak az állandó fájdalomra, és hogy mikor érünk végre haza. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiakra érdemes tekintettel lenni.

Sziklás, magashegységi terepen a túrabakancs a nyerő, hazai terepen azonban bőven elegendő a túracipő is
Fotó: PEXELS

Törjük be a cipőt!

Alapszabály, hogy újonnan vásárolt cipőben ne veselkedjünk neki nagyobb túrának. Mert bármilyen kényelmes volt is a boltban, amikor felpróbáltuk, a hosszú-hosszú kilométerek jelentősebb megpróbáltatásnak teszik ki lábunkat. Épp ezért járassuk be a lábbelinket, mielőtt nagyobb útra indulunk. Kisebb séták közben a cipő szépen idomul a lábfejünkhöz, így számos későbbi problémának elébe mehetünk.

Vegyünk túrazoknit!

Sportboltokban, túraboltokban rengeteg kifejezetten túrázáshoz ajánlott zoknit találhatunk. Igyekezzünk olyat választani, amelynek a talpa párnázott, lábfejrésze könnyített, a sarokrésze pedig megerősített. Kerüljük a műszálas anyagot és a pamutot, inkább gyapjú és poliészter keverékét válasszuk.

Ha nincs túrazoknink, két vékonyabb hagyományos zoknit is egymásra húzhatunk. Ezzel a trükkel elérhetjük, hogy kevésbé dörzsölődik a bőrünk, és csökken a vízhólyagok kialakulásának az esélye.

Használjunk krémet, szalagot!

Nem kötelező, de hosszú távon kifizetődő, ezért érdemes a lábunkat hidratáló krémmel kenni. Főként nehezebb túrák előtt, az indulás előtt néhány nappal használjunk zsírosabb, sűrűbb krémet. Ezzel felkészíthetjük a bőrt a fokozott igénybevételre. Hasonló hatást érhetünk el azzal is, ha elasztikus öntapadó szalagokkal leragasztjuk az érzékenyebb helyeket, például a sarkainkat, és a lábfej egyéb részeit, ahol szükségesnek érezzük. Fontos, hogy a szalag kellően puha legyen, mert ha durva, kidörzsölheti a bőrt. Felragasztásnál figyeljünk arra, hogy a lehető legjobban simítsuk el, s ne gyűrődjön.

Ápoljuk a körmeinket!

Természetesen nem kell minden túrázónak pedikűröshöz járnia. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a túrák előtt néhány nappal vágjuk le a körmeinket. Ha ezt elmulasztjuk, a nagyra nőtt köröm akár vérző sebet is ejthet a lábujjainkon. Hogyha rendszeresen problémánk lenne a körmeinkkel, esetleg benövéssel küszködünk, forduljunk szakorvoshoz.

A probléma megelőzésében segít, ha a hétköznapok során is kerüljük a túlságosan szűk orrú cipőket, amelyek egymáshoz préselik a lábujjakat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.