Kamaszkorban gyakori betegségek tünetei és lefolyásuk

A serdülőkor és a kamaszévek nehezek lehetnek. Akár maga a szülő, akár a tinédzser sok változáson megy keresztül, és ez számos nehézséget okozhat a mindennapokban. A tizenéves test gyermekről felnőttre változik, ingadozik a hormonszint, és ez még a tapasztalt szülők számára is okozhat bizonyos kihívásokat – írja a Gyogyzona.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 12. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tinédzserek, serdülők körében a gyakori betegségek is kissé egyediek. Noha a tizenévesek ugyanazokat a baktériumokat kaphatják el, mint más korosztályok, bizonyos betegségek és állapotok gyakoribbak ilyenkor, mint életünk más időszakaiban. 

Mononukleózis

A mononukleózist, a köznyelvben csókbetegségnek nevezik. Ezt a becenevet azért érdemelte ki, mert a tinédzserek körében a leggyakoribb és nyálon keresztül terjed. A mononukleózist az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza leggyakrabban, de a citomegalovírus (CMV) is állhat a háttérben.

A mononukleózis tünetei: súlyos fáradtság, láz, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók és fájó izmok. Mivel ezeket a tüneteket sokféle betegség okozhatja, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis egy vérvizsgálat megállapítja, hogy valóban fennáll-e a fertőzés. A tünetek hónapokig elhúzódhatnak, és a mononukleózisban szenvedő betegek akár 18 hónapig is fertőzők lehetnek.

Aki már átesett a betegségen, kevés az esélye, hogy újra megkapja azt. Bár ezt a fertőzést gyakran „csókbetegségnek” nevezik, átadható bármilyen módon, amely átadja a nyálat és a testnedveket, például edények, fogkefék, italok és akár ajakbalzsam megosztása közben is.

Gasztroenteritisz

A gasztroenteritisz, más nevén bélinfluenza vagy gyomor-bélhurut, gyakori betegség a tizenévesek körében. Nagyon fertőző, különösen akkor, ha valaki, aki fertőzött, nem mossa meg jól a kezét. A vírus átterjedhet más felületekre, majd egy másik személy onnan érintéssel – véletlen – megfertőzi magát, amikor megérinti a szemét, az orrát vagy a száját.

Tünetei: hányás, hasmenés, gyomorgörcs és esetenként láz. Ezek a tünetek néhány órától több napig tarthatnak. Ezen kórokozók csak tüneti kezelést igényelnek, mely a fájdalom- és lázcsillapítást foglalja magában, különös tekintettel a kiszáradás megelőzésére, ugyanis gyomorinfluenza esetén ez jelenti a legnagyobb veszélyt. Ha néhány órán keresztül egyáltalán nem megoldható a folyadék szájon keresztüli pótlása, forduljon orvoshoz!

Szexuális úton terjedő betegségek

A tizenévesek körében egyre gyakoribbak a szexuális úton terjedő betegségek (STD), amelyeket néha szexuális úton terjedő fertőzéseknek (STI) is neveznek.

A gonorrhoea, a chlamydia, a szifilisz, a HPV, az AIDS/HIV és a hepatitis csak néhány olyan betegség, amely a tizenéveseket érintheti.

Még mielőtt a serdülő szexuálisan aktív lenne, fontos átbeszélni vele, hogy ezek a betegségek miként befolyásolhatják a testet, hogyan előzhetők meg, és milyen lépéseket kell tenni, ha felmerül a szexuális fertőzés gyanúja.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.