Pirospaprika – a csípős egészségőr

A pirospaprika íze nem csupán egyedi fűszerezést ad a magyaros konyha szerelmeseinek, a marhapörköltnek, a halászlének vagy a bográcsos lecsónak, hanem mértékletesen fogyasztva jó hatással van a szervezetre. Ráadásul a természetes diéta egyik alapelemeként is elfogadott – írja a Gyógyzóna.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 28. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudod, mi a hasonlóság a csokoládé és az erős pirospaprika között? Ahogyan a csoki kellemes, lágy ízvilága, a paprika ereje is boldogsághormont, endorfint termel. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát, vágyunk rá, mert a boldogság érzését hozza el.

Fekélyt okoz vagy segít fekély ellen?

A köztudattal szemben téves az a hiedelem, hogy az erős íz ártalmas a gyomornak. Arra valóban érdemes odafigyelni, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert nagy mennyiségben irritálhatja az emésztőrendszert.

Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő, a Pirulakalauz.hu főszerkesztője szerint csak a nagyon nagy dózisú kapszaicin – a paprika erősségét okozó anyag – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, az még a gyomorrák kialakulásának esélyét is növelheti. A gyógyszerész hozzátette: a magyar paprikák nemzetközi szinten csak az enyhén csípősek közé tartoznak, az ázsiai, dél-amerikai fajták nagyságrendekkel erősebbek. Akik ezeket fogyasztják rendszeresen, azoknál nemcsak a fekély, hanem az emésztőrendszeri daganatok kockázata is megnő.

Az is tény, hogy mérsékelt fogyasztása védheti, erősítheti a gyomor nyálkahártyáját. Ezzel csökkentheti a fekélyesedés kialakulását, meggyorsíthatja az emésztőnedvek termelését. A szakértő klinikai kutatásokra hivatkozva elmondta: akik nem az extrém erős paprikából fogyasztanak naponta, azoknál valóban kisebb a gyomorfekély rizikója az átlagpopulációhoz képest.

Ez nem azt jelenti, hogy akinek fekélyes megbetegedése van, az kezdjen el csípős paprikát fogyasztani, itt inkább megelőzésről van szó. A magyar paprikák, amelyeket általában fogyasztunk, ilyen szempontból előnyösek, mert annyira nem csípősek, hogy fokozzák a már említett gyomor- és bélrendszeri rizikót.

 

 Sok benne a vitamin 

A paprikának magas a karotinoid-tartalma, ez adja vöröses-sárgás színét. Emiatt már önmagában egészséges, mert a karotinoidokból A-vitamin képződhet és antioxidáns-hatása is jelentős

 – tájékoztat dr. Csupor Dezső.

A szakértő hozzátette, hogy a piros fűszernövénynek egy másik kiemelendő tulajdonsága miatt történelmi jelentősége is van, hiszen magas a C-vitamin-tartalma. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert a paprikában mutatta ki a C-vitamint és annak jótékony hatásait.

A paprika az egyik legfontosabb természetes C-vitamin-forrás. Ha egy felnőtt naponta megeszik egy paprikát, azzal már fedezte is napi vitaminszükségletét – írja a Paprika Info. A paprika bioflavon- és likopintartalma miatt könnyebben átvészelhetők lehetnek a megfázásos betegségek is, csípőssége segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában.

Fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét

Csupor Dezső elmondta:

A paprikában található kapszaicinnek számos gyógyhatása van. Külsőleg alkalmazva nagyon jó fájdalomcsillapító.

Nem véletlenül használják sportolóknak készített vérbőséget okozó, izomlazító krémekben. Csupor Dezső szerint vannak olyan típusú fájdalmak, melyek a szokásos fájdalomcsillapítóval kevésbé, a kapszaicinnek köszönhetően paprikával azonban hatásosan enyhíthetőek:

Ilyenek az idegi eredetű fájdalmak, például mikor cukorbetegség során károsodnak az idegek és folyamatos fájdalom áll fenn a végtagokban (neuropátiás fájdalom). Ilyenkor a szokásos fájdalomcsillapítók nem hatékonyak, a kapszaicin viszont igen.

Minimális a kalóriatartalma

A természetes alapú diéták egyik alapeleme lehet, ráadásul a csípős fajták az anyagcserére gyakorolt jótékony hatás mellett az étvágyat is csökkentik.

Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a zsírszövetek mennyisége és a vérzsírszintje is a testben – írja a Népgyógyászat.com. Fogyókúránál nemcsak a súlycsökkenés, hanem a narancsbőr kialakulásának megelőzésében, elmulasztásában is hatásos lehet ez az ezerszínű, ezerarcú fűszernövény.  

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.