Mit ehet egy húsimádó, ha diétázik?

Ha lehunyja a szemét, mi jut elsőre eszébe egy mennyei ebédről? Egy frissen sült csirkecomb? Egy omlós marhahússzelet? Milyen jó, hogy egyikről sem kell lemondani a diéta alatt.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 18. 10:55
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki szeretne fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetének fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a test a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatók a diétához. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezd a sütés-főzésnek, ismerjen meg néhány alapszabályt – olvasható a javaslat a diétaésfitnesz.hu cikkében.

  • Először inkább sovány húsokból válogassunk! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsük előnyben!
  • Ha mégis megkívánjuk a sertést, a combjából készítsünk valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  • Együnk egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100 gramm alatt van.
  • Fontos, hogy a húsok elkészítésénél milyen főzési technikát használunk. Érdemes kerülni a zsírban tocsogó ételeket, inkább pároljunk, grillezzünk, és főzzünk!
  • Ne essünk túlzásba! Mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban együnk a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

MI A HELYZET A KOLESZTERINNEL?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni anélkül, hogy le kellene mondanunk a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeink magasak, mindenképpen kerüljük a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

FEHÉRJE A HÚSON TÚL:

Ha nem csak húsokkal szeretnénk fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tettük le a voksunkat, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab és a lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

ERRE ÉRDEMES ÜGYELNI!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz, ezért bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngésszük. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétának. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerüljük, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetben.

A különböző húsfélék tápanyagtartalmát bemutató táblázatot IDE kattintva megnézheti az eredeti cikkben!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.