Hat rossz tanács, amit nem szabad elhinni a fogyásról

Aki diétázott, fogyókúrázott már az életben, az tudja, hogy a barátok, ismerősök soha nem fogynak ki a tippekből, hogyan is kellene megszabadulni a pluszkilóktól. Nézzünk pár városi legendává vált súlycsökkentő tippet – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 26. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Sokszor keveset kell enni

Bár a köztudatban az él, hogy aki többször eszik keveset, fogyni fog, a valóságban ez nem egészen igaz vagy nem mindenkire igaz. Pontosabban nem az számít, hogy hányszor eszik egy nap, hanem az, hogy mennyi a bevitt kalória mennyisége. Táplálkozási szakértők körében vitatott a kérdés, hogy a főétkezések között szükség van-e úgynevezett „kisétkezésekre”, nassolásra. 

A főétkezések közé beiktatott kisebb étkezésekkel elkerülhető, hogy a főétkezések során az éhség miatt túl sok kalóriát fogyasszon – állítja az egyik oldal. 

Más szakértők szerint minden étkezés után a vércukorszint emelkedik, amelyre reagálva a szervezet inzulint termel, az inzulin pedig a hízásért is felelőssé tehető, így a kiegészítő étkezések beiktatása nem feltétlenül jó. Maximum kettő – egy délelőtti és egy délutáni – kisétkezés ajánlott.

2. Le a szénhidrátokat!

A fogyókúra ideje alatt is szüksége van a szervezetnek a szénhidrátokra. Ha hirtelen száműzi a szénhidrátokat az étrendjéből, a szervezet anyagcseréje felborul, ráadásul a magasabb fehérje- és zsírfogyasztás szív- és keringési problémákat, valamint a vese és a máj működésének zavarait is okozhatja. Kerülje a finomított szénhidrátok fogyasztását, de például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, illetve a zöldségeket és a gyümölcsöket ne iktassa ki az étrendjéből.

3. Csak semmi édesség!

A legjobb, ha a fogyni vágyó úgy alakítja ki a diétás étrendjét, hogy abban az édesség is helyet kapjon. 

Persze zsírban és cukorban gazdag édességek helyett válasszon olyan tápláló, vitamindús finomságokat, amelyek csillapítják az édességéhségét, emellett pedig egészségesek is, mint például a sovány tejből és friss gyümölcsből készült shake, a natúr joghurt egy kanál bogyós gyümölccsel vagy az olajos magvakból max. 10-20 gramm naponta. Magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládét is fogyaszthat akár mindennap – egy-két kockányit. A hangsúly a mértékletességen van!

4. Mellőzze a zsírokat!

A zsír az egyik olyan alapvető tápanyag, amelyre a szervezetnek szüksége van. Nem elhagyni kell az étrendből, hanem a mennyiségét csökkenteni, és arra ügyelni, hogy „jó”, a szervezet számára hasznos zsírokat fogyasszon. Állati eredetű zsírok helyett használjon halolajat vagy növényi magvakból nyert olajat. Figyelem: a jó zsírok is hizlalnak, ezért a mértékletesség itt is nagyon fontos.

5. A light ételek, italok korlátlan mennyiségben fogyaszthatók

A light termékek általában cukormentesek és/vagy csökkentett a zsírtartalmuk, de ettől még nem tartalmaznak annyival kevesebb energiát, hogy büntetlenül ehessen belőlük. Ezek az ételek és italok nagy mennyiségben tartalmazhatnak mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat. Ráadásul a cukormentes édességekben a gazdagabb ízt sokszor úgy érik el, hogy növelik a zsírtartalmat. Tehát a light termékek vásárlásánál különösen el kell olvasni a címkét.

6. Egyen csak fehérjét!

Az egészséges táplálkozáshoz szénhidrátokra és zsírokra is szükség van – a fehérjék mellett. Ha túl sok fehérjét fogyaszt, sok-sok vitamintól, rosttól és antioxidánstól fosztja meg a szervezetét, ráadásul a koleszterinszint is megnő. A túlzott fehérjebevitel ezenkívül megterheli a veséket és sok olyan káros melléktermék keletkezik, amelyek megzavarják a szervezet működését. A sikeres fogyókúra kulcsa a kiegyensúlyozott étrend, erre kell törekedni!

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.