Ismeri a másnaposság elleni praktikákat? Ezért vonja kétségbe!

A házi gyógymódokat nem támasztották alá a tudományos bizonyítékok – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2022. 01. 07. 13:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azoknak, akiknek a másnaposság ismerős élmény, bizonyára van már egy saját, jól bevált másnaposság elleni gyógyszerük. Az új kutatások viszont azt sugallják, hogy ezen gyógymódok többsége mögött nincsenek szilárd tudományos bizonyítékok.

A kutatók korábban huszonegy placebokontrollos vizsgálatot végeztek összesen 386 résztvevővel, amelynek áttekintése során arra jutottak, hogy a tudományos bizonyítékok bármely, úgynevezett másnapossági házi gyógymód hatékonyságára vonatkoztatva a legjobb esetben is kétségesek.

– Tanulmányunk azt találta, hogy ezekre a másnaposság elleni szerekre vonatkozó bizonyítékok nagyon gyenge minőségűek, és szigorúbb értékelésre van szükség

– mondta Emmert Roberts, a londoni King’s College epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

– A másnaposság tünetei megelőzésének egyelőre az a legbiztosabb módja, ha tartózkodunk az alkoholfogyasztástól, vagy mértékkel tesszük azt.

– tette hozzá.

A kutatók jelentős különbségeket is észrevettek a korábbi tanulmányokhoz képest az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint a hozzájáruló tényezők, például az előzetesen elfogyasztott étel mennyisége tekintetében – írja az Origó.

Számos gyógymód azt állítja, hogy hatékony a másnapossági tünetek ellen, és sok másnapossági „gyógyszerként” kerül forgalomba– írták a szakemberek az Addiction tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. – A szakirodalom naprakész tudományos vizsgálata azonban hiányzik.

Míg a jelen áttekintés alapján a szegfűszegkivonat, a tolfenaminsav (a migrén kezelésére szolgáló gyógyszer) és az úgynevezett B6-vitamin-analóg piritinol bizonyult a legígéretesebbnek a másnaposság elleni gyógymódként. Ám a bizonyítékok még nem elég erősek és további vizsgálatokra lesz szükség a hatékonyságuk megerősítéséhez.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.