A rossz alvás miatt is növekedhet a hasi zsírpárna

Egy új tanulmány szerint az elégtelen alvás összefüggésben állhat a zsírfelhalmozódás fokozódásával, különösen az egészségtelen hasi zsírral – olvasható az Origó oldalán.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 31. 10:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy randomizált kísérletben 12 egészséges, nem elhízott önkéntes vett részt 21 napon keresztül: a kutatók azt találták, hogy az „alváskorlátozott” résztvevők elégtelen alvása a teljes hasi zsírterület kilencszázalékos növekedésével függ össze – derül ki az Origo.hu cikkéből.

Míg a zsír általában a bőr alatt rakódik le a szervezetben, úgy tűnik, hogy a nem elegendő alvás miatt még „mélyebbre költözik”, a szervek körüli zsigeri területekre, ahol a kutatók szerint potenciálisan nagyobb károkat okozhat.

A belső szervek körül felhalmozódó zsírt korábban összefüggésbe hozták a szív- és anyagcsere-betegségek fokozott kockázatával.

Úgy tűnik, hogy a nem megfelelő alvás a zsírt a veszélyesebb zsigeri részbe irányítja

– mondta Virend Somers, a minnesotai Mayo Klinika kardiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Fontos, hogy bár az alvás alatt csökkent a kalóriabevitel és a súly, a zsigeri zsír továbbra is növekedett.

Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy a nem megfelelő alvás a zsigeri zsírlerakódás korábban fel nem ismert kiváltó oka, legalábbis rövid ideig.

Az önkénteseket a kísérlet során két csoportra osztották, ahol az egyik csoport éjszakánként kilenc órát aludt, a másik csoportnak pedig mindössze négy órát engedtek pihenni két héten át.

Három hónappal később a teszteket megismételték, ám a résztvevők csoportját cserélték.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikált tanulmányban a zsigeri zsír felhalmozódásában mutatkozó különbségek mellett a tudósok azt is észrevették, hogy a kevesebbet alvó résztvevők átlagosan napi több mint 300 plusz kalóriát fogyasztanak, mintegy 13 százalékkal több fehérjét és 17 százalékkal több zsírt.

Az energiafelhasználás nagyrészt változatlan maradt.

A vizsgálat során a csapat figyelemmel kísérte az energiabevitelt és -felhasználást, a testsúlyt, a zsíreloszlást (beleértve a hason belüli zsigeri zsírt is), valamint az étvágy biomarkereit.

A zsigeri zsírfelhalmozódást csak CT-vizsgálattal észleltük, különösen azért, mert a súlygyarapodás meglehetősen szerénynek mondható, csak körülbelül egy kilogramm

– mutatott rá Naima Covassin, a Mayo szív- és érrendszeri gyógyszerkutatója, a tanulmány első szerzője. 

A súly mérése önmagában így hamisan megnyugtató lenne a nem megfelelő alvás egészségügyi következményei tekintetében.

Hozzátette: az, hogy a hasi zsírfelhalmozódást nehéz észrevenni, csak még veszélyesebbé teszi.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy az elegendő alvás kiemelten fontos az agyi funkciók, például a memória működéséhez, a test megfelelő hidratáltságának megőrzéséhez, valamint a demencia elleni védelemhez, de több mentális és fizikai egészségügyi hatása van.

Ez a tanulmány pedig most rámutatott arra is, hogy számos más egészségügyi kockázatra is kiterjedő hatása lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.