Egy új kutatás szerint a hasnyálmirigyrák már korai szakaszban is kiszűrhető

A széklettesztek hasznos segítséget nyújthatnak az orvosoknak a hasnyálmirigyrák korai felismerésében.

Forrás: MTI2022. 03. 09. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gut című folyóiratban megjelent cikk szerint 136 önkéntes bevonásával végezték a koncepció ellenőrzését.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a bélbaktériumokat érintő kimutatható változások figyelmeztető jelként szolgálhatnak a daganat jelenlétére

– írta a tanulmányról beszámoló BBC News.

A hasnyálmirigyráknak a korai stádiumban gyakran nincsenek tünetei. Ezért általában előrehaladottabb és nehezebben kezelhető, amikor felfedezik. Ahogy a rák terjed, egyebek közt emésztési zavarokat, a bélműködés megváltozását, valamint has- vagy hátfájást okozhat. Ezekből a tünetekből azonban nem biztos, hogy azonnal diagnosztizálják a betegséget.

A hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájában, a duktális adenokarcinómában szenvedők esetében 20 páciens közül kevesebb mint egy marad életben öt évig vagy tovább. A korábbi felismerés javíthatná az esélyeket.

A kutatást végző spanyol tudósok egy madridi és egy barcelonai kórházból toboroztak betegeket. Csak néhány beteg szenvedett duktális adenokarcinómában, a többieket kontrollcsoportként választották ki az összehasonlításhoz.

A kutatók az önkéntesektől vett köpet- és székletmintákat elemezték, hogy lássák, van-e észrevehető különbség a csoportok között. A nyálminták eredménytelenek voltak, de a székletminták olyan különbséget mutattak, amely a kutatók szerint hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában.

A különbséget a bélbaktériumok, gombák és más mikrobák eltérő mintázatában vagy genomikai profiljában fedezték fel. Ezek alapján azonosítani lehetett a betegségben szenvedőket, függetlenül attól, hogy a rák milyen stádiumban volt, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a jellegzetes mikrobiomjelek már korán kialakulnak, és hogy a széklet mikrobiomja felismerheti a korai stádiumban lévő betegséget.

A kutatók további vizsgálatokat javasoltak, ezek közül néhány már folyamatban van. Független németországi kutatók kisszámú betegeken igazolták az eredményeket, és a tesztet Japánban is kipróbálják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.