Ökopatikával a háborgó gyomor ellen

Februárra igencsak legyengül az emberi szervezet védekezőképessége. A leg­enyhébb betegségeket is könnyebben összeszedjük, és nehezebben vészeljük át. Az ökológia, a természet ereje azonban ezeknél is segíthet. Lencsés Rita gyógynövényszakértőt arról kérdezte a Feol.hu, mit javasol, ha valaki hányásos vírussal küzd.

Forrás: Feol.hu2022. 02. 27. 16:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos olyan gyógynövény található a természetben, sőt mi több, a konyhakertekben is, amelyeket jó szívvel ajánl a gyógynövényszakértő a kellemetlen gyomorpanaszok enyhítésére. – Ezek a növények egytől egyig a tüneteket, azaz a hányinger érzetét csökkentik – hangsúlyozza Lencsés Rita. 

Nagy szükség lehet rájuk mostanában, amikor a gyerekek hányásos-hasmenéses vírussal küzdenek az iskolai tanév második felében. – De – tette hozzá Rita – a felnőttek számára is könnyű, természetes megoldás lehet a gyógynövényekből készített főzetek kortyolgatása. 

Azoknak, akiknek úgy általában érzékenyebb a gyomruk, vagy éppen mindenféle betegség, baj a hasukat viseli meg elsőként, az édeskömény ajánlott. Ezt a zellerfélét ősidők óta ajánlják gyomorbántalmakra, és már a hasfájós babáknak is lehet adni a magjából készített főzetét. Görcsoldó hatású is egyben, így többféle problémára is megoldást kínál.

A februári otthoni ökopatika része lehet még az ánizs, amely hasonló megoldást kínál, feladata, hogy csökkentse a hányinger érzetét

– mondja Rita. De akkor is jó lehet, ha valaki elrontotta a gyomrát, esetleg eleve érzékenyen reagál a nem tetsző ingerekre. Éppen ezért például állapotos hölgyeknek is szokták ajánlani.

A harmadik gyógyhatású teaféleség a menta, amely frissítő ízével nyugtatja a háborgó gyomrot. És ne feledkezzünk meg a gyömbérről sem, teszi hozzá a szakértő, kiemelve, hogy gyomornyugtató hatása mellett a gyömbértea fertőtlenít is. Segít, hogy minél gyorsabban kiizzadja az ember az esetleges betegséget. A szegfűszeg is e sorba illik, hiszen nemcsak illatos karácsonyi fűszerként, de gyomorbántalmakra hatékony teaként is ismeretes – ismerteti a Feol.hu.

És persze vannak olyanok is, akik gyomorsavas émelygésre keresnek gyógyírt a természet patikájában.

Nekik szokta ajánlani a szakember az akácvirágot, amelyet érdemes nem alkalmanként, hanem legalábbis kúraszerűen fogyasztani. Mégpedig reggel, éhgyomorra jó az akácvirág forrázata, langyosan elkortyolgatva. Amíg nem érkeznek el a tavasz első immunerősítő termései és napsugarai, addig érdemes a korábban elraktározott, szárított, fagyasztott növényeket bevetni, amikor szükséges – javasolja a gyógynövényszakértő.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.