A korai nyugdíjazás tényleg káros az egészségre?

Mindannyiunk álma, hogy mihamarabb elérjük boldog nyugdíjas éveinket. Mégsem mindig felhőtlen az otthonlét. Személyiségfüggő, hogy ki hogyan éli meg életében ezt a nagy változást – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 01. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek nagy része visszaszámol, hogy mikor „teheti le a lantot”, és mehet nyugdíjba. A bangkoki Kasetsart Egyetem tudósai kulcsfontosságú összefüggéseket fedeztek fel a különböző személyiségjegyek és a nyugdíjba vonulással kapcsolatos reakció között.

A tudósok egy több mint kétezer fős, 50–75 év közötti felnőttek bevonásával készült felmérés adatait elemezték. A felmérés célja az volt, hogy megvizsgálja, az „öt nagy” személyiségjegy, az extroverzió, a kedvesség, a nyitottság, a lelkiismeretesség és a neuroticizmus hogyan befolyásolja a nyugdíjba vonuló egyének elégedettségi szintjét.

Eredményeik azt sugallják, hogy az extrovertáltak általában nehezebben boldogulnak, miután véget érnek a munkás évek, míg a kötelességtudó emberek nagyobb valószínűséggel élvezik, ha idő előtt nyugdíjba mehetnek.

A korábbi tanulmányok inkább arra összpontosítottak, hogy a kötelező vagy az önkéntes nyugdíjazás hogyan kapcsolódik az elégedettséghez. Ezzel szemben most a résztvevőktől a pályaelhagyás mikéntjéről érdeklődtek a kérdőíves felmérésben, a távozás utáni élettel való elégedettségükről, valamint arról, hogy tervezik-e, hogy ismét munkába állnak.

Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy a kötelességtudók nagyobb valószínűséggel, örömmel és minél hamarabb búcsút vesznek munkájuktól, és elégedettek az életükkel a korai nyugdíjazás után. Ezzel szemben az extrovertált embereknek a legnehezebb megbirkózniuk nyugdíjazásukkal. 

Nyugdíjba vonulásuk után elégedetlenek az életükkel, a jövedelmükkel és a szabadidővel.

Ez a tanulmány nem sokkal azután készült, hogy a kutatók azt állították, hogy a korai nyugdíjazás káros az egészségre. A német Max Planck Társaság a Tudomány Haladásáért intézet olyan amerikai nyugdíjasokat vizsgált, akik 55 és 75 éves koruk között mentek nyugdíjba. Az eredmény meglepő volt. Azoknál, akik legalább 67 éves korukig vártak a nyugdíjazással, az öregedés folyamata lelassult, és olyan betegség kialakulásának a kockázata is csökkent, mint az Alzheimer-kór.

A legújabb kutatási eredmények tehát arra jutottak, hogy előnyösebb a hosszan tartó munkavégzés, mint a korai nyugdíj, nemtől, iskolai végzettségtől vagy a munka milyenségétől függetlenül – írja a Daily Mail.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.