Halak harapdálják a turisták lábait a franciaországi strandokon

Csak hétfőn több mint 40 fürdőző számolt be harapásról a Hendaye strandon.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 12. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halak harapdálják a fürdőzők lábait dél-franciaországi strandokon – olvasható az Origo cikkében.

Az átlagban 44 centiméteres szürke íjhal (Balistes capriscus) a klímaváltozás, a tengervíz felmelegedése miatt fordul elő a sekélyebb partmenti vizekben élelem után kutatva – írta a Le Parisien című lap.

Csak hétfőn több mint 40 fürdőző számolt be kisebb harapásokról a spanyol határ közelében fekvő Hendaye strandján, de Cannes közelében is megharaptak egy úszót mindössze 50 centiméteres sekély vízben, és hal általi harapásról érkezett hír a Saint Tropez-i öbölből is.

A felső állkapcsában 14, az alsóban nyolc foggal rendelkező íjhalak harapása nem fájdalmas, és nem is veszélyes az emberre, csak apró kellemetlenséget okoz.

Benjamin Lafon tengerbiológus szerint a Földközi-tenger vízének felmelegedése késztette a halakat arra, hogy a szokásosnál nagyobb területen kutassanak táplálék után. Az embert amúgy kerülő íjhalak a nyári szaporodási időszakban amúgy is agresszívabbak az átlagosnál.
Az ilyenkor szokásos 21-22 Celsius-fok helyett idén jelenleg 28 fokos a tengervíz hőmérséklete a francia partok mentén, ami kedvez a múlt században a térségben majdnem kihalt faj visszatérésének – mutatott rá Samuel Somot, CNRM francia klímakutató intézet szakértője.

Az íjhal védett faj, véletlen kifogása esetén vissza kell dobni a tengerbe.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.