Meddig tart még a huzavona az Újpest eladása körül?

Már bulvárhír sem jelenik meg a témáról, korábban még a Blikk beszámolt arról, hogy alakulnak a tárgyalások, közel a megállapodás – azt ugyan nem írták, kivel. De azóta ők is hallgatnak, ahogy mindenki.

2023. 08. 23. 17:15
null
Budapest, 2022. szeptember 4. Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. szeptember 4-én. Újpest-Ferencváros 0-6. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerem, több alkalommal írtam Roderick Duchatelet-ről, az Újpest FC tulajdonosáról kemény és kritikus mondatokat. Azt hiszem, teljes joggal, mert amit az Újpesttel tett, abban semmilyen köszönet nincsen. A mélybe zuhantunk, csoda, hogy nem estünk még ki az NB I-ből.

Most azonban már nem akarom bántani Duchatelet urat, mert az utóbbi hónapokban világossá tette, hogy talán ő sem akarja az egész életét letölteni az Újpesttel, talán egyszer váltani akar, például visszatérni saját hazájába. Vagyis világossá tette, hogy hajlandó eladni az Újpestet, amelyet tizenkét évvel ezelőtt vett meg.

Egyébként egészen elképesztő, és szerintem a Guinness-könyvekbe való, hogy egy külföldi tulajdonos ennyi ideig birtokoljon egy magyar NB I-es klubot, én legalábbis ennek nem hallottam hírét. És egészen elképesztő, hogy ezt úgy csinálja ennyi éven át, hogy egyre lejjebb és lejjebb csúsztatja a nagy múltú csapatunkat. (Bocsánat, nem tagadhatom kötődésemet az Újpesthez, újpesti lévén különösen nem.)

De most tényleg megszabadulna a csapatunktól, sőt ezt már tavaly is megtette volna. Akkor úgy volt, hogy 2022. június 20-ig nyélbe ütik az ügyletet, arról szólt a fáma, hogy egy kínai hátterű, de magyar vezetőkből is álló gárda venné meg az Újpestet tőle, méghozzá azzal a nagy örömmel, hogy ha ez megtörténik, akkor Kovács Zoli, a legendás „Kokó” lesz az, aki a klub ügyvezetői irányítását átvenné. Wéber Gyuri is biztos volt az akkori adásvételben.

S akkor jött a hirig, kitört a háború, és állítólag emiatt lépett vissza az ismeretlen kínai az adásvételtől. Ezt tehát még nevezhetjük vis maior helyzetnek is, ha nagyon jóindulatúak vagyunk.

De mi a fene történik most?

Néhány hónappal ezelőtt, április–május táján híre jött annak, hogy három komoly befektető is pályázik az Újpest megvételére. A vételár húszmillió euró, ezt az összeget mind a három potenciális befektető ki tudja pergetni.

Az egyikük Péterffy Tamás, Orbán Viktor barátja vagy talán jó ismerőse, aki jelenleg a leggazdagabb magyar származású amerikai üzletember, az Interactive Brokers Group tulajdonosa, egyébként a magyar állam kitüntetettje, 23,8 milliárd dolláros vagyonával 2022-ben ő volt az 58. leggazdagabb ember a világon. Ő a farzsebéből ki tudná fizetni a vételárat, és már készen is lennénk. Állítólag bankot is alapít Budapesten.

A másik jelölt Lukács Ferenc, aki állítólag amerikai pénzeket gyűjtene össze a befektetéshez. Róla azért jó tudni, hogy a 2000 körüli években már egyszer tulajdonolta az Újpestet, és tény, hogy tevékenysége sikertelen volt, 2004-ben jelentős adóssággal szabadult meg a klubtól.

A harmadik esélyes az orosz Ruszlan Rahimkulov, ő is nagypályás, vagyonát 174 milliárd forintra taksálják. Növeli esélyeit, hogy sok magyar üzletben már benne volt, részvényese az OTP-nek és a Molnak is, tehát jól ismeri a magyar viszonyokat, bizonyára Duchatelet-ről is fontos és hasznos információkat szerzett. Sokan őt tartják a legbiztosabb befutónak.

De miről is beszélünk egyáltalán?

Az Újpest megvétele körül már megint semmi hír, síri csend és hullaszag van. Már bulvárhír sem jelenik meg a témáról, korábban még a Blikk beszámolt arról, hogy alakulnak a tárgyalások, közel a megállapodás – azt ugyan nem írták, kivel. De azóta ők is hallgatnak, ahogy mindenki.

Mi van itt?

Közben Nebojsa Vignjevics edző visszatért, elmentek és jöttek játékosok, a csapat pedig ott tart továbbra is, ahol a part szakad. A legutóbbi mérkőzésen a Paks ellen olyan játékkal kapott ki abszolút könnyedén a csapat, mint akinek tényleg az NB II-ben lenne már régen a helye. Mondom ezt én kínomban, aki újpesti szurkoló vagyok – miként erről már többször szóltam.

Tehát úgy zajlik az élet (?) az Újpest körül, mintha nem arról szóltak volna a hírek még pár hete is, hogy szegény Duchatelet végre megszabadulhat a már számára is terhet jelentő „csapattól”.

Miféle magyar nyilvánosság ez? Miféle magyar nyilvánosság az, ahol egyszer csak minden lap, minden résztvevő, minden érdekelt úgy tesz, mintha semmilyen hír sem lett volna a várva várt tulajdonosváltásról Újpesten?

Nálunk tényleg semminek nincs semmilyen következménye? Így, ilyen őszintétlenül egyszerűen nem élhetünk. Sem a rendszerváltással, sem az elmúlt harminc év történéseivel, sem a jelenünkkel kapcsolatban. Ami ugyanis az Újpest körül is történik, az nem csak önmagáról szól: az egy jelenség, ami minket jellemez. Az elhallgatás, a sunnyogás jelensége, a mutyi, a ködösítés, a párásítás, a nagy büdös semmi, az őszintétlenség és hazudozás. Ebből elég volt!

Aki ezen segíteni tud – és szerintem van ilyen ember –, az tegye meg azonnal!

Borítókép: Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Újpest FC – Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. szeptember 4-én. Újpest–Ferencváros 0-6. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.