Megkezdődött a négy hazai tároló feltöltése

A napokban véget érő fűtési idény alatt rekordalacsony szintre csökkent a gázkészlet. Mindössze egynapnyi fűtőanyag maradt.

Illés József
2018. 04. 11. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban megkezdődött az állami tulajdonú kereskedelmi földgáztárolók feltöltése. Szakértők szerint nem is lehetett volna tovább halogatni, mivel az együttesen 4,4 milliárd köbméteres kapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége március végén már csak kétszázalékos volt. Így a szinte üres befogadóállomások készlete mindössze 80 millió köbméternyi gáz volt. Ez a mennyiség egy hideg téli napra lenne elegendő az országnak. Az állomások töltése ugyanakkor lassan zajlik, tíz nap után jelenleg is három százalék alatti a feltöltöttség mértéke. Ami azt jelenti, hogy csupán 100 millió köbméter körüli a betárolt mennyiség. A csak különleges vészhelyzetben felhasználható szőregi biztonsági tároló készletei is leapadtak, ott már mindössze a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméternyi vésztartaléknál valamivel több van – tudta meg a Magyar Nemzet szakemberektől.

Amint arról beszámoltunk: a kormányzat nem vitte túlzásba a tárolók feltöltését a fűtési szezon kezdetéig. Tavaly ősszel a háztartások részére készletezett mennyiség nagyjából csak akkora volt, amekkorát a jogszabályok előírnak. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak ugyanis a gáztörvény megszabja, hogy a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az előző tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát. A háztartásokat – ami 3,4 millió ügyfelet jelent – ma már országszerte az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt., vagyis új nevén az NKM Földgázszolgáltató Zrt. szolgálja ki. Így a vállalatnak a feladata a kötelező tartalékok felhalmozása is. Az ország teljes éves gázfogyasztása nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek a 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amelyből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. Ennek a 60 százaléka hozzávetőleg 1,7 milliárd köbméterre rúg. Tavaly október közepén, a hivatalos fűtési idény kezdetekor a kormány mindössze 1,8 milliárd köbméternyi gázt tartalékolt a háztartások számára a kereskedelmi befogadókban. A kormányzat ugyanakkor az orosz állami gázipari óriásnak, a Gazpromnak is végzett bértárolást. A kabinet nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról kötött szerződést tavaly nyáron az oroszokkal, ám úgy tudjuk, egymilliárd köbméternyi gáz bértárolásáról lehetett szó. Ezzel a mennyiséggel csak az orosz vállalat rendelkezhetett, a felhasználásába a kormánynak nem volt beleszólása. A kormányzat mégis rendre hozzászámolta ezt a mennyiséget is a magyar lakosság által felhasználható készletekhez – jegyezték meg szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.