Zágráb elállt az INA-t érintő kivételes jogaitól

Magyar Nemzet
2019. 02. 21. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosított a horvát parlament az INA olajipari vállalatról szóló privatizációs törvényt, amely szerint az állam eláll a céget érintő kivételes jogaitól. Az indoklás szerint a jogszabály egyes cikkelyeit összhangba kell hozni az EU-s irányelvekkel – közölte az MTI. A törvény eddig lehetővé tette a horvát állam számára, hogy lassítsa az INA döntéseit, ám a tiltakozását nem kellett megindokolni. Az államnak vétójoga volt a részvények eladása vagy egyes igazgatósági döntések esetén is.

Az ellenzék nemzetárulással vádolta a zágrábi kabinetet, azt állítva, hogy a lépéssel átjátszaná a kormány a céget a magyar Mol Nyrt.-nek. Az INA 49,08 százaléka ugyanis a Molé, amely rendelkezik az irányítói jogokkal is, 44,84 százalék pedig a horvát államé. Andrej Plenkovic államfő 2016 decemberében jelentette be, hogy az állam visszavásárolná az INA-t, az ellenzék szerint ez most ellehetetlenült.

A módosítás értelmében annak a befektetőnek, amely az INA részvényei­nek felvásárlásával eléri a a 25 vagy az 50 százalékos tulajdonrészt, értesítenie kell az illetékes minisztériumot, és hosszú távú üzleti tervet kell benyújtania az INA irányításáról. A tárcának 30 napja van a jóváhagyásra. Nemleges döntés esetén a részvényeket az állam piaci áron vásárolhatja vissza. Amíg az államnak akár egy részvénye is van a cégben, két, szavazatra nem jogosult küldöttet delegálhat az igazgatóságba megfigyelőként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.