Elcsúsztak a banánhéjon

Alaposan áttekintette idén az adóhivatal a zöldség- és gyümölcskereskedők tevékenységét. A nyáron több megyében valóságos razzia indult a zöldségeseknél, s akkor nemcsak az állandó üzlettel rendelkező kereskedőket, hanem az út menti eper- és dinnyeárusokat is felkeresték a revizorok. Eközben ellenőrizték a nagykereskedelem szereplőit is. A több ezer vizsgálatban összesen 2,2 milliárd forint hiányzó adóra derült fény, amihez százmilliós bírság is társult.

Jakubász Tamás
2019. 11. 05. 5:45
null
November elejéig több mint háromezer-háromszáz esetben ellenőrzött a NAV Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron az ország több megyéjében tartott razziát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a helyi zöldségeseknél. A hatóság – követve a szezonális viszonyokat – hol az eper-, hol a dinnyeárusokat kereste fel, nem téve különbséget az utak mentén vagy más közterületen alkalmi jelleggel megjelenő kereskedők és az állandó boltot fenntartó gazdasági szereplők között. – Az adóhivatalnak az a célja, hogy a kereskedelem minden résztvevője betartsa a szabályokat. A kiskereskedők mellett így a nagykereskedelem szereplőit is rendszeresen ellenőrizték a revizorok, s nemcsak nyáron, hanem az egész évben – mondta lapunknak a NAV szóvivője. Kis Péter András hozzátette: a fellépés egyik fontos indoka, hogy a zöldség- és gyümölcskereskedelemben korábban rendre nagyobb számban fordultak elő szabályszegések.

November elejéig több mint háromezer-háromszáz esetben ellenőrzött a NAV
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint a szóvivőtől megtudtuk, a hatóság november elejéig több mint 3300 esetben ellenőrizte az ágazat szereplőit. A vizsgálatok egy részében a zöldségesek tevékenységét tekintette át a NAV, másik részében a nagyban üzletelők működése került górcső alá. – Az eljárások ötödében derült fény valamilyen szabálytalanságra – mondta Kis Péter András, hozzátéve: főként az online pénztárgépekhez kapcsolatos előírásokat sértették meg az ellenőrzött vállalkozások, de gyakran akadt gond az alkalmazottak bejelentésével, és sokszor mulasztották el az érintettek átadni a számlát, a nyugtát.

– Az is megesett, hogy a vállalkozások nem teljesítették az elektronikus közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer, vagyis az ekáer megkívánta kötelezettségeket – mondta a szóvivő, majd beszámolt a következményekről is. Ezek szerint a hatóság fényt derített 2,2 milliárd forintnyi hiányzó adóra, a szabálytalanságok miatt pedig kiszabott több mint 134 millió forint mulasztási bírságot.

Kis Péter Andrást arról is kérdeztük, hogy a zöldség- és gyümölcskereskedelemben a nagybani értékesítésnél vagy a kisboltoknál, a zöldségeseknél tapasztalható több szabálytalanság. A szóvivő felvetésünkre csak annyit mondott: a NAV minden esetben az adott gazdasági szereplő tevékenységére irányadó szabályokat kéri számon. – Az adóhivatal – tette hozzá – a számla nélküli forgalom visszaszorítása érdekében ezután is kiemelten figyeli a hazai zöldség- és gyümölcskereskedelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.