Fényeslitkén fogadják az ázsiai vonatokat

Magyar Nemzet
2020. 02. 04. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb intermodális vasúti terminálja épülhet meg 2021 végéig Fényeslitkén, amivel Magyarország visszakerülhet a vasúti logisztikai térképre. A fényeslitkei Orienter Ipari Parkban felépülő terminál terveit a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Tálosi János ismertette a 11. Nemzetközi közlekedéslogisztikai konferencián. Hazánkban hosszú idő óta szükség van egy modern intermodális terminál létesítésére, minthogy a keleti és nyugati határ termináljai – beleértve Záhony-Portot is – már egyaránt elavultak. Mindemellett egyre fokozódó igény van arra, hogy új irányok nyíljanak az új selyemúton. A fényeslitkei terminálon elsősorban Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kína irányából várható forgalom – mondta Tálosi János, majd hozzátette, céljuk, hogy az Európából ezekbe az országokba irányuló exportot is jelentősen felfuttassák, emellett a terminál megépítése a Kínába irányuló magyar export számára is új lehetőséget jelent majd.

A 21. századi technológiával felszerelt terminál alkalmas lesz vasútról közútra, közútról vasútra és vasútról vasútra is átrakni konténereket, konténertartályokat és félpótkocsikat. A beruházás méreteit jól érzékelteti, hogy míg a teljes jelenlegi hazai intermodális kapacitás éves szinten 630 ezer TEU-ra (konténer) tehető, a fényeslitkei terminál elméleti kapacitása évente 500 ezer TEU lesz. A terminál megépítésével jelentősen csökkenhet a 4-es út környezetterhelése, minthogy teljes kamionszerelvényeket vagy akár félpótkocsikat is fel tudnak rakni vasútra. A terminál kombirésze akár napi 6-8 – 23 teljes közúti szerelvényt vagy 28 félpótkocsit szállító – vonatot is tud indítani és fogadni Európa felől, amivel gyakorlatilag megszűnne a záhonyi várakozás és jelentősen csökkenne a 4-es út kamionforgalma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.