A magyar bankszektor kilátásait is rontotta a Moody’s hitelminősítő

A hitelminősítő csütörtökön több európai bankszektor kilátását negatívra módosította.

Magyar Nemzet
2020. 04. 17. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moody’s Investors Service szerint a pénzintézeti rendszerek működési környezetére is kedvezőtlen hatást gyakorol a koronavírus okozta járvány, ­emiatt csütörtökön több európai bankszektor kilátását negatívra módosította. A távirati iroda összefoglalója szerint a nemzetközi hitelminősítő a magyar, a norvég, a finn, a portugál bankrendszer kilátását stabilról, a szlovák bankrendszerét pozitívról változtatta negatívra.

A Moody’s várakozásai szerint a koronavírus-járvány miatt az európai gazdaságok teljesítménye valószínűleg visszaesik az idei év első felében, bár a cég a magyar bankrendszerről szóló külön elemzésében nem jósol egyértelműen egész évi recessziót 2020-ra. Bár a költségvetési és a monetáris ösztönző lépések hatására 2020 második felében és 2021-ben a vártnál gyorsabb lesz a kilábalás Európában, valószínűtlen azonban, hogy az idei második negyedévben kieső kibocsátási értéket be lehet hozni.

Fotó: Reuters

A Moody’s szerint növekedésnek indul az érintett bankrendszerek problémás kinnlevőség-állománya, az erősödő tartalékolás pedig csökkenti a jövedelmezőséget, ami a legtöbb európai bankrendszer esetében, globális összehasonlításban már most is alacsony.

Ugyanakkor az öreg kontinens szektorai esetében erőteljes a likviditás és jelentősek a tőketartalékok. A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a magyar bankszektor likviditása erőteljes, és a bankok további likviditáshoz férhetnek hozzá a jegybanki támogatás révén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.