Garanciával támogatott hiteldömping

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garanciaprogramokon keresztül. Sipos-Tompa Levente, a bank elnök-vezérigazgatója az egyes hitel- és garanciatermékeket ismertette a Magyar Nemzetnek.

Horváth Éva
2020. 04. 23. 5:45
null
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen szerepet kapott e programban az MFB Csoport? És mekkora kerettel, meddig működnek ezek a kedvezmények?

– Az MFB Csoport folyamatosan és szorosan együttműködik a kormány által felállított Gazdaság Újraindításáért Felelős Munkacsoporttal, a pénzügyi rendszerben érintett minisztériumokkal és háttérintézményekkel. Olyan lehetőségeket biztosítunk a cégeknek, amelyek hatékonyan ellensúlyozzák a járvány hatásait, egyszersmind hosszú távú segítséget is adnak a beruházások, fejlesztések megvalósításához. Ezért a termékek elérhetősége jellemzően nincs végső határidőhöz kötve, a finanszírozási csomagban megközelítőleg 1500 milliárd forintot tudunk biztosítani a hazai vállalkozásoknak.

– Milyen termékekről van szó?

– Az újonnan kidolgozott, illetve jelentősen átalakított három hitel-, két garancia- és négy tőkeprogrammal biztosítunk forrást a hazai vállalkozóknak mérettől függetlenül a működés fenntartásához, munkavállalóik megtartásához, illetve beruházásaik megvalósításához. A hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül hitelezési forrást összesen 439 milliárd forint keretösszegig biztosítunk a vállalkozóknak. A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis Hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető. A hitelprogramban a vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum egymillió, maximum 150 millió forint összegben általános beruházási célokra, forgóeszköz-finanszírozásra, ideértve a likviditásfinanszírozást is. Az MFB Versenyképességi Hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező középvállalkozások számára jelent hatékony eszközt. A hitelprogram beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, hitelkiváltásra és akvizícióra használható fel, azaz részesedésvásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is. Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalékos kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai 2020. április 30-tól igényelhetők.

Fotó: Katona Vanda

– Mi a sorsa a köznyelvben csak GINOP-termékeknek nevezett konstrukcióknak?

– Az MFB az európai uniós forrású GINOP-hiteltermékekkel a még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) néven. Emellett a már ismert KKV Technológia Hitelprogram továbbra is nulla százalékos kamattal igényelhető beruházások és likviditás finanszírozására. Az Operatív Program módosítása még tart, így a terméket is csak később kínáljuk.

– A garanciaprogram milyen formában segíti a vállalkozások forráshoz jutását?

– A hitelezés mellett minden eddiginél magasabb összegű, ötszázmilliárd forintos hitelgarancia-program indul, Krízis Garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett programban a vállalkozások folyószámlahitelekihez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a kilencvenszázalékos állami garanciavállalást. Ezen túlmenően, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységét az állam 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret-emeléssel is segíti. Az MFB pedig, a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére létre hozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely ötmilliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.