Karácsonyi hangulat a postán

Minden évben jellemző a húsvét előtti tavaszi zsongás a csomaglogisztikában, de a mostani helyzet más. Gyakorlatilag a karácsony előttihez mérhető forgalmat kezel ezekben a hetekben a Magyar Posta, amely arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a logisztikai rendszer állja a rohamot.

2020. 04. 15. 5:45
null
Ami este beérkezik, azt másnap már kézbesítik a címzettnek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaszi bumm van a Magyar Posta csomagfeldolgozó üzemeiben – közölte a Magyar Nemzettel a társaság. Mint írták, érezhetően nagyobb fokozatra kapcsolt a hazai online kiskereskedelem, és március vége óta ismét érkeznek – mégpedig egyre jelentősebb mennyiségben – a korábban, még már­cius elején megrendelt küldemények a Távol-Keletről is. Kérdés persze, hogy mennyire maradt meg a külföldi termékek iránti rendelési kedv, vagyis a forgalom ezen része mennyire marad fenn a következő hetekben.

A posta a külföldről érkező küldeményeket a szokott rend szerint, fennakadások nélkül kézbesíti a feldolgozást és az esetleges vámolást köve­tően. A társaság felidézte, hogy az elmúlt évek fejlesztései javították a postai logisztikai infrastruktúra rugalmasságát és a belső működési folyamatok hatékonyságát is, így a nehezen tervezhető, változó mennyiségek sem okoznak gondot. Az este-éjjel beérkező csomagokat másnap kézbesítik, ennek sikeressége ráadásul ellensúlyozza a többletmennyiséget, mivel nemcsak a küldemények száma nőtt, hanem az otthon lévőké is.

Az érintésmentes kézbesítés is flottul megy, ezt az ügyfelek is támogatják, és nem is hiányolják az aláírást. Emellett egyre kevesebb web­áruház ajánlja fel a fixponti átvételt, illetve támogatják, kifejezetten kérik az online fizetést.

A külföldről érkező csomagok forgalmánál sokkal kiszámíthatóbb a hazai online kiskereskedelmi piac és az ahhoz kapcsolódó logisztikai feladatok. Minden évben jellemző a húsvét előtti tavaszi zsongás a csomaglogisztikában, ez idő tájt rendszerint a küldeményszám a karácsony előtti időszak halvány másolatának tekinthető. De a mostani helyzet más. A járvány nélkül tervezetthez képest április első hetében több mint 25 százalékkal több csomagot kézbesített a Magyar Posta, még a húsvét előtti négy munkanapos héten is húsz százalék feletti volt az eltérés. Ennek oka az, hogy a legtöbb bolt bezárt, és az otthon maradók közül olyanok is online rendelnek, akik egyébként szeretik a hagyományos vásárlást.

Ami este beérkezik, azt másnap már kézbesítik a címzettnek
Fotó: Bach Máté

A kiszállított termékek köre azonban a későbbiekben várhatóan változik a jelenlegihez képest. Mostanában ugyanis leginkább szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket, higiéniai és kozmetikai cikkeket rendelnek a Magyar Posta partnereitől. A home office-hoz és a digitális oktatáshoz kapcsolódóan pedig – ahogyan arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt – az elektronikai cikkek is nagyobb számban jelentek meg a csomagok között, és az olyan háztartási kisgépek is, mint a kenyérsütő vagy a szendvicskészítő.

Emellett azért sok a szokásos tavaszi rendelés is a postánál: a kerti szerszámok, a felújításhoz szükséges anyagok, a csúszdák. Több viszont a feladott bicikli, és fellendült a sportszerek és az állateledel e-forgalma is, de a ruházati e-kereskedők tavaszi akciói is pörgetik a piacot. Drasztikusan csökkent viszont a luxustermékek rendelése az elmúlt néhány hétben.

A webáruházi kiszolgálásban azonban esetenként fennakadást okoz a megnövekedett rendelésszám. A Magyar Posta partnerei között vannak olyan cégek, amelyek a hatékonyabb kiszolgálás érdekében közvetlenül az európai raktárból küldik a csomagokat, de akad olyan is, amelyik korlátozza a megrendelések számát, hogy azokat maradéktalanul teljesíteni tudja. Ezzel együtt érdemes hosszabb átfutási időkkel számolni.

A társaság egészen április végéig megnövekedett csomagforgalomra számít. Úgy látják, hogy az online vásárlási szokások dominanciája hosszú távon megmaradhat, az e-kereskedelem és azzal együtt a csomaglogisztika pedig továbbra is növekedő pályán mozoghat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.