Leállíttatná a baromfi behozatalát a tárcavezető

A harmadik országokból érkező baromfiszállítmányok korlátozását kezdeményezte Nagy István agrárminiszter.

Munkatársunktól
2020. 05. 07. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik országokból érkező baromfiszállítmányok korlátozását kezdeményezte az Európai Bizottságnál (EB) Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető Phil Hoganhez, az EB kereskedelmi biztosához fordult, kérve, hogy a járvány baromfiágazatra gyakorolt hatására tekintettel soron kívül vizsgálja felül az ­unión kívülről érkező import feltételeit.

A betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozások miatt alaposan csökkent a baromfihús iránti igény a közösség piacán. Míg korábban a szállodák és éttermek, valamint a közétkeztetési szolgáltatók jelentős mennyiségű csirke- és más baromfihúst használtak fel, az úgynevezett HoReCa szektor leállásával a vágóhidakhoz érkező megrendelések is elmaradtak. A miniszter szerint ugyanakkor a megcsappant kereslet ellenére még mindig számottevő import érkezik az unión kívülről, ami túlkínálatot eredményez.

– Mindez különösen a baromfitermékláncra van negatív hatással, következményei pedig elérnek egészen a tenyésztőkig, veszélyeztetve ezzel az ágazat termelési alapjait – hívta fel a figyelmet Nagy István. Hozzátette, az azonnali piaci intézkedések mellett további haladéktalan lépésekre van szükség annak érekében, hogy a hosszabb távú károkat megelőzzék. Szerinte ha a harmadik országokból származó import mennyisége ideiglenesen csökkenne, azzal helyreállhatna a belső piac egyensúlya és egyenlő versenyfeltételek mentén folytatódhatna az uniós termelés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.