Kiugró negyedév a tőzsdéken

A márciusi összeomlás után óriási szárnyalásba kezdtek a tőzsdék Amerika vezetésével, így összejött az évezred eddigi legjobb negyedéve. Mindez úgy, hogy soha nem látott gazdasági visszaesés zajlott. Kérdés, meddig állhat fenn ez az ellentmondás.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 02. 11:12
Workers celebrate the during closing bell, as they prepare for the return to trading, on the floor at the NYSE in New York
HEALTH-CORONAVIRUS/USA-STOCKS Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor márciusban az Egészségügyi Világszervezet, a WHO világjárványt hirdetett, a tőzsdék hirtelen összeomlottak, és harminc-negyven százalékkal zuhantak átlagosan, ami teljesen érthető volt azt követően, hogy a járvány megfékezése érdekében sok ország kényszerűen leállította gazdasága egy részét. A hónap végén azonban felfelé indultak az árak, az emelkedés áprilisban felgyorsult, és júniusig szakadatlanul zajlott. Sok tőzsdeindex elérte vagy meg is haladta a járvány előtti csúcsát, ekkora negyedéves emelkedés évtizedek óta nem zajlott a piacokon. A legfontosabbnak tartott index, az amerikai S&P 500 mintegy húsz százalékkal erősödött a negyedév folyamán, amire 1998 óta nem volt példa, a Nasdaq Composite nyeresége 30,6 százalék volt: ez 1999 óta a legjobb negyedév az index történetében. A ma már kisebb jelentőségű, harminc komponensből álló Dow Jones index 17,8 százalékot hízott, ez 1987 óta a legjobb eredmény.

A helyzet a főbb európai piacokon is hasonló volt: a német DAX 28 százalékkal ér többet, mint a negyedév elején, a francia CAC 40 index esetében 15 százalék az erősödés mértéke. A hazai tőzsdeindex, a BUX kisebb mértékben, 11 százalékkal emelkedett, aminek az oka, hogy a BUX értékét több mint kilencven százalékban négy részvény határozza meg, és közülük csak az OTP ugrott nagyot – 22 százalékot –, a Mol kismértékben még esett is, a Richter és a Telekom pedig öt-öt százalékkal emelkedett.

A páratlan emelkedést főként az eszközvásárlási programok megemelt kerete magyarázza
Fotó: Reuters/Brendan McDermid

A főbb tőzsdéken lezajlott páratlan emelkedést a szakértők leginkább azzal magyarázzák, hogy a nagy jegybankok, köztük főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed óriási összegeket, több ezer milliárd dollárt bocsátottak a piacra megnövelt eszközvásárlási programjaikkal, és ennek jelentős hányada a részvénypiacokra áramlott. Ez magyarázhatja azt az ellentmondást is, hogy sok tőzsdei cég eredményében jelentős visszaesés várható a páratlan gazdasági recesszió miatt, a befektetők ezzel most mégsem törődnek, abban bízva, hogy a Fed a tőzsdére is figyel, és bármennyi pénzt hajlandó a piacra bocsátani, hogy ne essenek az árfolyamok.

Ez azonban hosszú távon nem fog működni, mivel a jegybankok a gazdasági növekedésre és az inflációra fognak figyelni, nem a tőzsdei árfolyamokra. Azok megtámasztására csak a pánik időszakában volt szükség, hisz a pénzügyi piacokon helyre kellett állítani a bizalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.