A cél egy fenntarthatóbb világ: na de, ki tartsa fenn? (X)

A világszerte egyre aggasztóbb számadatok rámutattak arra, hogy a visszaszámlálás megkezdődött: ha még az utolsó pillanatban enyhíteni akarunk a klímaválságon okozta károkon – esélyt adva az emberiség túlélésére – nem lehet hátradőlni és továbbra is azt várni, hogy a nagy multinacionális vállalatóriások vagy egyáltalán mások lépjenek először. Nekünk kell kezünkbe venni az irányítást, cselekedni kell és „ráér azonnal is”.

Forrás: Szponzorált tartalom2020. 12. 21. 11:14
null
MNO cikk kép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én, Te, Ő, Mi, Ti, Ők: ezek nem csak a nyelvtanóráról jól ismert személyes névmások, hanem a válasz arra, ki felelős a jövő alakításáért, bolygónk sorsáért. Bár globális problémák megoldására globális dimenziójú összefogásra van szükség, fontos megérteni, hogy minden, ami globális, a lokálisnál, azaz helyben kezdődik. Felismerve az egyén és a kis közösségek kulcsszerepét világunk szó szerint a bőrünket perzselő éghajlati problémáinak megoldásában, a TED által indított Countdown egy globális kezdeményezés a mihamarabbi cselekvés ösztönzésére közösségi-egyéni szinteken is.

A programnak a TEDxDanubia révén magyar vonatkozásai is vannak, hiszen itthon is elérte a probléma az ingerküszöböt és egyre nő az igény az emberekben a változtatásra. Egyre többen vannak Magyarországon is, akik a zöld utat választják, akik máshogy, környezettudatosabban szeretnék élni az életüket, és a társadalom is egyre kevésbé tekinti őket, például a komposztálókat vagy a zero waste úttörőket csodabogárnak.

Nagyon fontos, hogy ezek az emberek megtalálják egymáshoz az utat, hiszen „minden csomag könnyebb, ha többen viszik”, és ha összefognak, helyi ún. ökoközösségeket alkotva akár egy olyan új társadalmi berendezkedés alapjait is lefektethetik, ami valóban segíthet megfékezni az ökológiai- és klímaválságot hosszútávon. Ugyanakkor az is lényeges, hogy kérdéseikre szakemberektől, tudósoktól kapjanak válaszokat, ugyanis nem elég a jó szándék, iránymutatásra is szükségük lesz.

Ebben segít a TEDxDanubia és az MVM által megálmodott aktivizációs program, ‘Action Circles powered by MVM’ néven, melynek célja, hogy platformot biztosítson a cselekedni vágyók számára. Proaktívan felkutatja és aktivizálja az országban megtalálható, már létező csoportokat és közösségeket, tudás- és erőforrás-megosztással, szakmai és hálózati támogatással összekapcsolva őket, hogy közösen tehessenek egy fenntarthatóbb jövőért.

 

De mik azok az Action Circle-ök?

Olyan önszerveződő körök, akik tudják, hogy a klímaváltozás mindannyiunk felelőssége, és hajlandóak a cselekvésre is: az ijesztgetés helyett a megoldásokat keresik. Képesek önállóan dolgozni, és megosztják a kihívásokat, kérdéseket, eredményeket. Ezek a már működő, nevesebb vagy kevéssé ismert civil szervezetek, egyéni kezdeményezések a közösség klímaváltozással kapcsolatos elköteleződésének motorjává akarnak válni, vagy csak olyan emberek, akik most szeretnének valamit tenni a klímáért.

Fogyasztás-csökkentő valamint újrahasznosítási szempontból átgondolják, saját környezetükben mit tudnának tenni a klímaváltozás ellen, majd konkrét lépéseket tesznek annak megvalósítása érdekében. A cél lehet egy néhány fős szerveződés keretében egy közel eső park fáinak védelme, kerületi kollektív szemétszedés, szemléletformálási akciók az egyetemen vagy saját vállalkozásban, céges szintű elköteleződés és szerepvállalás, vagy akár egy regionális zászlós kezdeményezés – a cél az összefogás és az azonnali cselekvés, hogy gyermekeinkre egy természetben gazdag, egészséges bolygót és élhető jövőt hagyjunk.

A lépéseket, eredményeket és a tapasztalatokat megosztják egymással, illetve érdemi visszajelzéseik révén társalkotóként részt vesznek a 2021. május 21-i programzáró nagyszabású TEDxDanubia Countdown esemény kialakításában. Ha a tettre kész jelentkezőknek kedvük van, de ötletük nincs, a platform lehetőséget ad arra, hogy már működő szervezetekhez csatlakozzanak a közös klímaharcban, ha pedig új ötleteket is hoznak, ahhoz is kaphatnak támogatást.

Az Action Circles program a TEDxDanubia Countdown sorozat része, mely idén októberben különleges online eseménnyel indította el izgalmas programjait. Ezek a közös cselekvést népszerűsítik minden korosztály számára, minden élethelyzetben: a gyerekektől kezdve, a civil szervezeteken át egészen a vállalati szféráig bárki megtalálja a lehetőséget, hogy aktívan hozzájáruljon az emberiség jövőjének megmentéséhez. Kifejezetten úttörő jellegű a középiskolásokat célzó klíma-edukációs kezdeményezésük, mely a TEDxDanubia Countdown, az MVM, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szakmai támogatásával jött létre. A Sci-fi jövőtervező program ‘Future design program powered by MVM keretében fiatalok – a Föld örökösei és reménységei – és mentoraik együtt dolgozhatnak olyan problémákon, amelyek megoldása kritikus jelentőséggel bír közös jövőnk szempontjából.

A Countdown hazai megvalósításának főtámogatója és szakmai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemelt partnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM Csoport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.