A legnagyobb tőzsdei cégek egykor és most

Sokat elárul a világgazdaság húzóágazatairól, hogy a legértékesebb tőzsdei vállalatok milyen szektorban tevékenykednek. Nézzük, hogy mindössze negyed évszázad alatt hogyan alakult a kép!

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 30. 7:15
null
New York, 2020. július 15. A 2020. június 16-án készült és július 15-én közreadott képen az Apple amerikai informatikai óriáscég emblémája egyik New York-i üzletük falán. Az Európai Unió Törvényszéke szerdán hatályon kívül helyezte az Európai Bizottságnak az Apple ellen hozott, ír adóügyekkel összefüggõ határozatát, így a cégnek nem kell visszafizetnie Írországnak a tiltott állami támogatás miatt kiszabott 13 milliárd eurós bírságot. MTI/AP/Mark Lennihan Fotó: Mark Lennihan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor változás történik abban, hogy melyik a világ legértékesebb tőzsdei cége vagy ki a világ leggazdagabb embere, rendszerint megírja a sajtó, hisz ilyen eredményt elérni egyedülálló teljesítmény. Napjainkban a kettő erősen összefügg egymással, mivel a leggazdagabb emberek ma már szinte kizárólag olyan sikeres vállalkozók, akiknek a vagyona cégük részvényeinek tőzsdei emelkedése miatt nő csillagászati szintekig.

A jelenleg is zajló, lényegében 2009 márciusa óta tartó hosszú távú tőzsdei emelkedő trendet a nagy technológiai cégek vezetik, ráadásul az utóbbi években – különösen a járvány idején – felerősödött a folyamat. 

A világ legnagyobb tőzsdei cége jelenleg az Apple 2450 milliárd dolláros összértékkel. 

A cég egyébként az ezermilliárd dolláros szintet három éve érte el. A második helyen a Microsoft áll, a harmadik pedig a Google anyavállalata, az Alphabet. Negyedik a Saudi Aramco állami olajcég, melynek egyelőre csak nagyon kis hányada forog tőzsdén, ezért nehéz a lista teljes értékű tagjának minősíteni.

A következők ugyancsak amerikai technológiai cégek: az Amazon, a Face­book és a Tesla. Ami a listavezető Apple tekintetében érdekesség, hogy a cég immár tíz éve – egy év kihagyással – az első helyen áll, 2019-ben a Microsoft előzte meg. Az Apple sikere az okostelefon-korszak kezdetétől nagy profitréssel eladható iPhone nem szűnő népszerűségének köszönhető. Tíz éve, 2011-ben az Apple az ExxonMobil olajvállalattól vette át a vezető helyet, ami lényegében jelezte is a vezető iparágak közötti váltást: az igen magas olajáraknak köszönhetően tíz éve több olajcég is a legnagyobbak között volt, így a kínai PetroChina és a brazil Petrobras, valamint a holland–brit Royal Dutch Shell.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2006-ban az ExxonMobil volt a listavezető, miután előző évben átvette a vezetést az akkor még szinte mindennel foglalkozó konglomerátumtól, a General Electric­től (GE), amely 2006-ban a második helyen állt. Őt követte a Microsoft és a Citigroup, de az orosz Gazprom is befért az első öt közé; volt olyan negyedév, amikor a harmadik helyig jutott. Ekkor tehát vegyes volt az összetétel: az olaj- és gázipar mellett képviseltette magát a bank- és a technológiai szektor, és a GE révén szinte ugyanezek egy cégen belül.

A GE már 1996-ban is vezette a listát, de 1999 és 2000 között, valamint 2003-ban maga mögé utasította a Microsoft. Ezzel meg is van 

az egyetlen cég, amely most is és húsz éve is az élen volt, 

azonban míg akkor a Windows eladása hozta neki a nagy profitot, most elsősorban a felhőalapú üzletágnak köszönhető a pénzeső. A General Electric esete ennek pont ellenkezője: az egykor világelső cég tavaly egyenesen a fennmaradásáért küzdött, komoly reorganizációra volt szükség, miközben a cég kapitalizációja mindössze ötvenedrésze volt a legnagyobb Apple értékének.

Húsz éve a Microsoft és a GE mellett az ExxonMobil, a Cisco technológiai cég és a mostanában éppen a vakcinájáról ismert nagy múltú gyógyszergyártó, a Pfizer volt még az első öt között. A lista folytatása is azt mutatja, hogy ekkor iparágak szerint változatos volt az élmezőny (egy évvel az ezredfordulós technológiai lufi kipukkadása után): Walmart, Citigroup és Vodafone, vagyis kiskereskedelem, bank és telekommunikáció.

Negyedszázada, 1996-ban a GE mellett két olajcég volt a listán (az ExxonMobil és a Royal Dutch), mellettük a Coca-Cola és a japán Nippon telekommunikációs cég, mintegy utolsó mohikánként abból a korábbi korszakból, amikor Japán volt a világgazdaság motorja, sőt a világ gyára, ráadásul tőzsdéjén is óriási fellendülés alakult ki a 80-as években, amely 1990-ben tetőzött. Az olaj ekkor is fontos szerepet játszott: az iparág hatalmas profitját sokáig nem kezdte ki a megújuló energia, valamint a klímavédelem, erre csak az utolsó tíz évben került sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.