Korai még elpakolni a bikinit meg a fényvédőkrémet

A forró nyarat kellemesen meleg ősz követi, állítják a meteorológusok. Szeptemberben is érdemes leruccanni a Balatonra

2021. 09. 06. 10:45
Keszthely, 2018. április 21. Nyárias meleg a keszthelyi strandon 2018. április 21-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödik legmelegebb nyarat hagytuk magunk mögött, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései alapján a 2021-es nyár az átlagnál 1,2 Celsius fokkal melegebb volt, ezzel azzal az ötödik legmelegebb 1901 óta, írta a met.hu. 

A június közepétől augusztus közepéig tartó kéthavi időszakot nagyrészt a hőhullámok határozták meg, míg az évszak eleje és vége a szokásosnál hűvösebb idővel telt el. 

Országos átlagban a nyári csapadék jelentősen elmaradt az 1991-2020-as átlagtól, hasonlóan száraz nyár legutóbb 2015-ben volt. A nyár első két hónapjának átlaga megközelítette 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben. A június a harmadik, a július a legmelegebb volt. 

Idén igazán nem volt hiánycikk a strandidő Fotó: MTI/Varga György

Az idei júliusnál 1901 óta csak az 1992-es augusztus volt a melegebb hónap, a forró július után a nyár egyre hűvösebb augusztussal zárult. Az utolsó nyári hónap középhőmérséklete országosan 1,0 fokkal elmarad az éghajlati normáltól - derül ki a OMSZ előzetes elemzéséből. A Balaton e nyári időjárása se lógott ki az ország egészére vonatkozó megállapításokból, június közepétől augusztus közepéig rendkívül meleg volt, augusztus vége pedig a megszokottnál hűvösebb, válaszolta kérdésünkre az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője. 

A héten még egészen biztosan csendes későnyári idő lesz, az időjárási előrejelzések szerint emellett még kaphatunk egy hét meleget szeptembertől,  tette hozzá Horváth Ákos meteorológus. 

Azzal viszont számolni kell, hogy éjszakánként erősen lehül a tó vize, így az nem a fürdőzőknek kedvez majd. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.