Áremelést sürgetnek a borászok

A szakma szerint megengedhetetlen, hogy a profitból csak a kereskedők részesüljenek, miközben a magas termelési költségek miatt a pincészetek működése kerül veszélybe.

Magyar Nemzet
2021. 10. 28. 14:31
null
Kínában is egyre szívesebben fogyasztják az emberek a magyar borokat (A képen borkóstolóra kihelyezett borok Az Év Fiatal Magyar Borásza díjátadó buliján egy budapesti étteremben) Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősen emelni kell a hazai borok nagykereskedelmi árát, az elmúlt időszakban megnőtt termelési költségek mellett a szakma szerint nem megengedhető, hogy miközben a pincészetek működése veszélybe kerül, a profitot egyedül a kereskedők fölözzék le. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. Egyes becslések szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20 százalékkal növekedtek a borászatok kiadásai, a szőlő termesztéséhez szükséges anyagok mellett drágultak a csomagolóanyagok is, és az üzemanyagok áremelése is további pluszköltséget jelent a pincészeteknek. 

Ugyanakkor míg a termelői árak a költségek növekedése ellenére sem változtak, a fogyasztók dráguló borokkal szembesülnek a boltok polcain. 

Ennek legfőbb oka az, hogy a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek. A HNT szerint évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus-járvány. 

Az áruházláncok a borbeszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végiggyűrűzik a teljes borpiacon, és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, ami kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban

– hívta fel a figyelmet Légli Ottó, a HNT elnöke.

További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén. 

A szakember szerint a már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem emelkednek a nagykereskedelmi árak, a magyar szőlő- és borágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. 

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.