Egyelőre állják a sarat a vállalkozások

A gazdaság egyelőre jól kezeli a koronavírus-világjárvány negyedik hullámát. A vállalati szféra szereplői a járványhelyzethez igazítják azokat a helyi intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetők a munkahelyi megbetegedések. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó érdekképviseletek szerint ugyanakkor egyáltalán nem megnyugtató a helyzet, mivel az előző járványhullámokhoz képest többen esnek ki a munkából a szezonális fertőzések újbóli megjelenése és a fokozottabb elővigyázatosság miatt.

Nagy Kristóf
2021. 11. 20. 8:30
Vuhan, 2020. március 17. Védőmaszkos munkások a Honda Dongfeng japán-kínai járműgyártó vegyesvállalat vuhani gyárában 2020. március 17-én. Ez az egyik első üzem az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában,Vuhanban, a kínai Hupej tartomány székhelyén, amelynek engedélyezték, hogy újraidítsa a termelést a járvány kitörése óta. Kínában már napok óta csökken az új fertőzöttek száma. MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou Fotó: Shapherd Csou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal figyelik a járvány felfutó szakaszban lévő negyedik hullámát a versenyszféra szereplői. A vállalkozások egyelőre jól kezelik a romló járványhelyzetet, és már az elmúlt másfél évben bevezették azokat a védelmi intézkedéseket, amelyekkel a munkahelyi megfertőződés kockázata a lehető legkisebbre csökkenthető. 

Ez ugyanakkor kevés, mivel a munkaerőhiány miatt a kieső munkavállalók helyettesítését lehetetlen megoldani, így egyes területeken akár egy-két alkalmazott megbetegedése is súlyos következményekkel, a működés veszélyeztetésével járhat.

A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek a Magyar Nemzet megkeresésére arra figyelmeztettek, hogy bár a korábbiakhoz hasonló szigorú intézkedésekről egyelőre nem határozott a kormány, a járvány terjedése és a megbetegedések száma a tavaly őszihez hasonló.

Ebben a helyzetben minden eddiginél hangsúlyosabb a munkáltatói és munkavállalói tudatosság, a tájékoztatás, valamint a megbetegedés elleni védekezés. A központi korlátozások hiányában az egyéni odafigyelés, felelősség kulcsfontosságú

– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke felidézte: az előző járványhullámoktól eltérően most jóval enyhébb kormányzati intézkedések mellett nő ­hasonlóan meredeken a megbetegedések száma. 

Ennek ugyanakkor nem önmagában a koronavírus-járvány az oka. Idén a kötelező maszkhasználat eltörlésének természetes következményeként ismét megjelentek az őszi, szezonális megbetegedések is a Covid–19 mellett.

A munkavállalók és a munkaadók viszont a pandémiát megelőző időktől eltérően sokkal szigorúbbak és elővigyázatosabbak. Míg korábban az enyhe tünetekkel, lázmentesen zajló fertőzés ellenére sokan ugyanúgy dolgoztak, mint egészségesen, addig ma a betegség legenyhébb tüneteinek megjelenése is a munkavállaló kiesését jelenti függetlenül attól, hogy a Covid–19-ről vagy más szezonális fertőzésről van szó.

– Érthető az elővigyázatosság akkor is, ha nem igazolt a betegség eredete, mivel a következményei sok cégnél már a működésre is hatással lehetnek – figyelmeztetett Mészáros Melinda. A megbetegedések és az elővigyázatosság miatt többen is kieshetnek az egyébként is létszámhiányos területeken, ami már kényszerleállásokhoz is vezethet. Szerencsére ilyenről egyelőre nem érkeztek jelzések a szakszervezetekhez.

– Most az egyéni felelősségvállalás, fokozott figyelem a legfontosabb, ­vagyis az, hogy az emberek minden lehetséges eszközzel védekezzenek a megbetegedés ellen. Ez mindenkinek az érdeke, a munkáltatók a működésüket, a munkavállalók pedig a bérüket teszik kockára, ha nem veszik komolyan az ajánlások betartását 

– hangsúlyozta Mészáros Melinda. A Liga elnöke szerint a szigorú korlátozások újbóli elrendelése lassíthatná a járvány terjedését. Ezek híján most a legfontosabb az lenne, ha az emberek egyértelmű információkhoz jutnának és minden módon felhívnák a figyelmüket a védekezés fontosságára, módjaira, beleértve akár az oltás felvételét, akár a maszkhasználatot és a távolságtartást. 

Mészáros Melinda jelezte: most jóval kevesebben dolgoznak otthonról, mint a korábbi hullámok alatt, pedig a foglalkoztatók a home office elrendelésével érdemben csökkentenék a megbetegedések kockázatát.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek hasonló tapasztalatokról számolt be. Arra figyelmeztetett: 

megbetegedések nélkül is súlyos gondot okozna a munkaerőhiány. Sok helyen lehetetlen megoldani a helyettesítést, akár egyetlen munkavállaló megbetegedése hatással lehet a működésre.

A VOSZ főtitkára jelezte, a munkáltatók többsége továbbra sem köti az oltás felvételéhez a munkavégzést. Az oltatlanokra általában több szabály vonatkozik, akár a tesztelési kötelezettséggel, akár a munkahelyi elkülönítésükkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.