Árplafon és import tompíthatja a műtrágyaválságot

Feldman Zsolt: Minden lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálta a kormány. Döntés még nincs.

Magyar Nemzet
2021. 12. 06. 15:57
20200205 feldmann zsolt allamtitkar_havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságtanácskozásra hívta a műtrágyaimportőr cégeket a kormány. Az érintett piaci szereplők megígérték, hogy 

vészhelyzet esetén is garantálható a magyar gazdák műtrágyaszükséglete. 

Ennek ráadásul még árcsökkentő hatása is van – mondta Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott hétfői békéscsabai sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. 

A hazai műtrágyapiac 60 százalékát uraló cég két év alatt mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt. Feldman Zsolt nyomatékosította: 

minden lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálták, de döntést egyelőre nem hoztak. 

A gazdáknak viszont december elején emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket.

Borítókép: Feldman Zsolt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.