Rekordokat döntött az infláció Európában

Ilyen magas átlagos pénzromlást még nem jegyeztek fel az euró­övezetben 1997, az adatok kezelésének a kezdete óta.

Magyar Nemzet
2022. 01. 08. 12:25
LAGARDE, Christine
Frankfurt, 2019. november 27. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke aláír egy felnagyított húszeurós bankjegyet a pénzintézet frankfurti székházában 2019. november 27-én. Az új euróbankjegyek aláírása hagyományosan az új bankelnöki periódus kezdetéhez kötõdik. MTI/EPA/Armando Babani Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt rekordszintre gyorsult az infláció decemberben az euróövezetben. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Euro­stat előzetes becslése alapján tegnap azt közölte, hogy éves összehasonlításban öt százalékra emelkedett az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex a 19 országban. Ilyen magas inflációt még nem jegyeztek fel az euró­övezetben 1997, az adatok kezelésének a kezdete óta.

A távirati iroda összeállítása szerint tavaly novemberben 4,9 százalékot, októberben 4,1 százalékot, szeptemberben pedig 3,4 százalékot mértek, míg januárban és februárban egyaránt 0,9 százalék volt az áremelkedés üteme. 

Az energiaárakat nem számolva 2,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak a novemberi 2,5 százalék után, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 2,6 százalék volt novemberben.

Éves összevetésben Észtorzságban nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak tavaly decemberben   Fotó: Reuters

Éves összevetésben Észtországban (12 százalék) és Litvániában (10,7 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak decemberben. A legkisebb drágulási ütemet Máltán (2,6 százalék) és Portugáliában (2,8 százalék) jegyezték fel. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németországban 5,7 százalékkal, Franciaországban 3,4 százalékkal, Olaszországban 4,2 százalékkal, Spanyolországban pedig 6,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Borítókép: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke aláír egy felnagyított húszeurós bankjegyet a pénzintézet frankfurti székházában 

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.