Majdnem hibátlanul teljesül az élelmiszerárstop

Az ellenőrzéseket tavasszal is folytatják, hogy a pénztárcakímélő intézkedés mindenhol megvalósuljon a családok érdekében.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 10:29
null
2022.01.27 Szekszárd. Egy helyi kis boltban a tejet és a túrót töltik a pultba. Tej, Túró illusztrációs fotó. Fotó: Makovics Kornél Fotó: Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja érvényes az alap élelmiszerek esetén elrendelt árstop intézkedés, 

a februári, folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések mindössze 85 esetben találtak kifogásolnivalót a vállalkozásoknál 

– közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az élelmiszerárstop betartását az előző hónapban 977 hagyományos üzletben és webáruházban ellenőrizték, amelyek döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak. Eszerint csökkentett áron kínálták az érintett termékeket, amelyekből elegendő készletet tartottak raktáron. 

A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig huszonnégy zárult le bírság kiszabásával, összesen több mint négy és fél millió forint értékben.

A szaktárca felidézte, hogy az egész Európában jelentősen növekvő élelmiszerárak az év elején Magyarországra is begyűrűztek.  

Ezért a kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. 

A három hónapra szóló beavatkozás a magyar embereket védi, havonta több ezer forintos megtakarítást jelenthet.

A kereskedő nagy többsége megfelel a kötelező előírásoknak Fotó: Bach Máté

A kormányhivatalok szakemberei a februári ellenőrzések során megállapították, hogy ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, tizennyolc üzlet pedig nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. 

Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő. 

Ezeken kívül tizenhét kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást. 

A mulasztások jelentős részét a helyszíni ellenőrzések ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesülnek a szigorú következmények alól – emelte ki a szaktárca.

– Három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció csaknem kétharmadát ezek teszik ki. A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja. 

Az ellenőrzéseket tavasszal is folytatjuk, hogy az élelmiszerárstop mindenhol megvalósuljon, a családok és idősek mindenütt olcsóbban vásárolhassák meg a nagy mennyiségben fogyó termékeket 

– idézi a minisztérium Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár tájékoztatását. 

 

(Borítókép: Tejet tölt a hűtőpultba egy bolti dolgozó Fotó: Makovics Kornél)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.