Nőtt az import használt autók iránti kereslet

Az alkatrész- és segédanyaghiány nehézségei miatt a márkaszalonokban továbbra is legalább fél évet kell várni a megrendelt új autókra.

Magyar Nemzet
2022. 05. 04. 9:19
null
Budapest, 2015. december 14. Autók haladnak a felújított Bem rakparton 2015. december 14-én. December 13-án este 7 órától megnyitották a közúti forgalom elõtt a Bem rakpartot a Batthyány tér és a Bem József tér között. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól áprilisig 45 973 import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 40 727 darabhoz képest 12,9 százalékos növekedést jelent – mutat rá a DataHouse adatai szerint a JóAutók.hu szerdai közleménye.

Bár április során az előző hónaphoz képest 17 százalékkal visszaesett a behozott gépjárművek mennyisége, ez nem utal trendfordulóra, inkább 

az egyre jobban elhúzódni látszó ukrajnai háború, a felpörgő infláció és a tartósan magas szinten beragadó euróárfolyam átmenetileg szélesebb körben óvatossá tette a potenciális vásárlókat. 

– A tervezett autóvásárlások előbb-utóbb realizálódni fognak, és az újautó-piac kínálati problémái miatt az igények nagyobb részét továbbra is a használtimport fogja kielégíteni – fogalmazott Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. 

Mint mondta, az alkatrész- és segédanyaghiány változatlanul nehéz helyzetet teremt a gyártóknak, így a márkaszalonokban megrendelt új autókra sok esetben továbbra is legalább fél évet kell várni. Ráadásul, a gyártási költségek jelentős növekedése mellett az árakat tovább növeli a tartósan 370 forint felett ragadt euróárfolyam, miközben 

a forgalmazók egyre kevésbé vállalnak árgaranciát a fél-egy év múlva beérkező új autókra. 

– Nem meglepő, hogy április végéig a 37 780-as darabszámmal idén csaknem 12 százalékkal adtak el kevesebb új autót, mint tavaly ilyenkor – állapította meg a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a várakozásaik szerint a használtautó-behozatal mértéke tartósan visszakerül a 11 ezres szint fölé, éves szinten pedig a tavalyi 132 ezret meghaladó importált személyautó-állományra lehet számítani. 

 

 

Borítókép: A gyártási nehézségek miatt nő a használt autók iránti igény (Fotó: Marjai János)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.