Mennyire sérülékeny Magyarország szénhidrogén-ellátása?

A magyar gázbehozatal „fő csapja” tavaly ősz óta nem Ukrajnában van, csak az maradt ott, amelyen az utóbbi időben nagy kihasználtsággal pörgő, Ausztria felőli importunk áthalad. Így ha az ukrajnai csővezetékkel „történne valami”, csak a lekötött mennyiség kisebb része kerülne veszélybe. A biztonságos szállítás Kijev érdeke is, hiszen nyugatról importálja az orosz gázt – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 02. 11:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszország ellen elrendelt uniós olajembargó rendre felveti a gázembargó lehetőségét is, ráadásul, fennállhat annak a veszélye, hogy – ahogy az ukránok fogalmaztak – a Barátság olajvezetékkel „történhet valami.” 

Az orosz földgáz a feszült geopolitikai helyzet ellenére rendben érkezik, de egy esetleges szállítási zavar is jóval kisebb bajt okozna, mint akár egy évvel ezelőtt.

A Magyarországot ellátó „fő gázcsap” ugyanis már nem Ukrajnában van, erről a tavaly ősszel kötött új magyar–orosz gázimportszerződés gondoskodott. Eszerint a lekötött évi 4,5 milliárd köbméter gázból 3,5 milliárd a Szerbián át kiépített új útvonalon, egymilliárd pedig kerülővel, Ausztrián át érkezik. Ukrajnán keresztül közvetlenül hazánkba nem érkezik az e szerződés szerinti energiahordozóból – magyarázza a VG.

Ettől még nem feltétlenül konganak üresen az Ukrajna felőli csövek, más szerződés alapján ugyanis folyhat rajtuk szállítás. Többnyire folyik is, mert keleti szomszédunk többek között a területén át Magyarországra küldött orosz gázt vásárolja vissza. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyáltalán nem áll érdekében ezen útvonal elzárása.

Ha Ukrajna területén valamilyen okból mégis elzáródnának a gázcsapok, az közvetett módon érintene ugyan bennünket, ám ez esetben Szlovákia és Ausztria is orosz gáz nélkül maradna. 

Bár Magyarország az Ausztria felőli HAG vezetéken csak az említett, kisebb mennyiséget kapja, a VG úgy tudja, hogy az utóbbi időben ez a cső nagy kihasználtsággal működik, vagyis fontos szerepe van a hazai ellátásban és a nyáron zajló betárolásban egyaránt. Az idén május végéig már körülbelül 1,8 milliárd köbméter gáz érkezett rajta, azaz majdnem kétszer annyi, mint amennyit az egész évre rögzít a hivatkozott szerződés. Igaz, a HAG gáz nem kizárólag a magyar–orosz megállapodásban rendelt szénhidrogént hozhatja. És mivel Ukrajna Szlovákia felől is vásárol orosz gázt, aligha lenne logikus elzárnia a Szlovákiába irányuló tranzitját.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.