Elszállnak a rezsiköltségek Svédországban

A drasztikus áramáremelések után Stockholmban a megnövekedett költségek miatt a tervek szerint 25 százalékkal fogják emelni a víz árát is.

Forrás: V4NA2022. 09. 27. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartások számára nélkülözhetetlen áram, gáz, távfűtés és az üzemanyag ára is rekordmértékben emelkedett az elmúlt időszakban Svédországban. A szolgáltató Stockholmban most a víz árának emelését jelentette be, hozzátéve, hogy további áremelkedések várhatók országszerte.

Karolina Roos, a Stockholm Vatten och Avfall önkormányzati vízügyi vállalat pénzügyi vezetője az áremelésről azt mondta, hogy a költségek még egy vízszolgáltató vállalat esetében is emelkednek, így a lakosokat terhelő díjakat is növelni kell. – Ez egy nagyobb családi ház esetén körülbelül száz svéd korona (kb. 9,2 euró) pluszkiadást jelent havonta, egy lakás esetében pedig ötven koronával kell többet fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. Emellett a szemétszállítás díja 22 koronával emelkedik egy családi ház esetén – jelezte Karolina Roos. Vagyis

egy stockholmi családi ház esetében a vízszámla körülbelül 1200 koronával, azaz csaknem 110 euróval lesz drágább évente.

Erik Karlsson, a Svéd Vízügyi Szövetség tisztviselője megjegyezte, hogy az ország több víz- és csatornázási vállalatának is emelnie kell majd az árakat. – A villamos energia ára magas, és ez a vízművek működését is befolyásolja. Ez egy nagyon tőkeigényes iparág, amelynek beruházásokra van szüksége, és amikor a kamatlábak emelkednek, a vízszolgáltatók költségei is emelkednek. Sok cégnek van szüksége az áremelésre – mondta. Erik Karlsson szerint

ha egy vállalat most nem is emel árat, jövőre, ha az infláció folytatódik, kénytelen lesz sokkal radikálisabb áremelésbe kezdeni.

Ennek oka, hogy a vizet önköltségi áron kell értékesíteni, azaz a cégek nem termelhetnek extra profitot a szolgáltatás nyújtása során.

Sok családnál kikapcsolhatják az áramot

Az emelést annak ellenére hajtották végre, hogy a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy

azok a lakástulajdonosok, akik nem tudnak félretenni nagyjából ötvenezer svéd koronát (kb. 4600 eurót) pluszban a fűtési szezonra, arra számíthatnak, hogy a szolgáltató kikapcsolja az áramot az otthonukban a tartozásaik miatt.

A legnagyobb problémát az atomerőművek idő előtti bezárása, a megbízhatatlan és nem megfelelő szélenergiába történő nagyszabású beruházások, a svéd villamosenergia-hálózat más országokkal való összekapcsolása és a rendkívül magas energiafogyasztású informatikai óriások Svédországba telepítése okozta, amelyek szinte ingyen kapják az áramot – hívta fel a figyelmet korábban a Samnytt hírportál.

Szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a svédországi háztartások és vállalkozások áramellátása időnként megszűnhet, ami korábban csak a fejlődő országokban volt jellemző, ráadásul az elmúlt időszakban a villamosenergia-árak többször is olyan szintre emelkedtek, amit nem tudott kifizetni sok háztartás és vállalkozás.

Svédország helyzetét más országok átgondolatlan energiapolitikai döntései is befolyásolják.

Ez különösen igaz Németországra, ahol a kormány még a svédeknél is „sikeresebben” számolta fel az atomerőműveket. Az a tény, hogy a svéd villamosenergia-piac most már össze van kapcsolva az európaival, azt jelenti, hogy Svédország egy esetleges európai áramhiány esetén nem tudná kielégíteni a saját igényeit, mivel a villamosenergia a súlyosabb hiánnyal küzdő országokba jutna.

Borítókép: Idős férfi issza italát egy malmői vendéglátóhely előtt. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.