Elkerülhető a hazai gazdaság visszaesése

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Vállalkozók Napja ünnepséget. Az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke a szervezet jövőjéről, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a stabilitás, a vállalkozásbarát gazdaságpolitika fontosságáról beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 22:30
Varga Mihály pénzügyminiszter, VOSZ Forrás: VOSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. vállalkozók napján. 

 

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika két válságon már túljutott az elmúlt évtizedben, és a mostani, háborús időszakban is helytáll.

 

A tárcavezető emlékeztetett arra: 2010-ben a polgári kormány olyan helyzetben vette át az ország kormányzását, amikor a cégeket és a családokat növekvő adóterhek és devizaadósságok szorongatták. Az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre, gazdaság-fehérítésre és a beruházásokra épülő gazdaságpolitikának köszönhe­tően az évtized végére a magyar gazdaság az uniós növekedési rangsor élére került. A világjárvány utáni újraindítást követően a szomszédban zajló háború és a szankciók eredményeként korábban soha nem látott energiaválság bontakozott ki – közölte a pénzügyminiszter.

Rámutatott: az ország válságállóságát tükrözi, hogy a harmadik negyedévben a magyar gazdaság 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a foglalkoztatás továbbra is rekordszintű, a munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

 

A megnövekedett kiadások ellenére az államháztartás stabil maradt, tartjuk a korábban meghatározott 4,9 százalékos hiánycélt és megfelelő gazdaságpolitikával a magyar gazdaság jövőre is elkerülheti a visszaesést, 1,5 százalék körül bővülhet a hazai GDP 

 

– hangsúlyozta Varga Mihály.

Eppel János, a VOSZ elnöke szerint 2022 nem úgy alakult a vállalkozások számára, ahogy várták 
Fotó: VOSZ

Az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke arról beszélt, hogy Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke 23 évvel ezelőtti kezdeményezésére indult el a vállalkozók napja, a vállalkozói szektor ünnepe. Értékelése szerint a 2022-es év nem úgy alakult a vállalkozások számára, ahogy várták, mert abban bíztak, hogy a Covid-válság után nyugalom, konszolidáció és kiszámítható környezet következik. Ezzel szemben a szomszédos országban zajló háború okozta negatív tendencia – az energiaválság, az infláció, a kamatnövekedés – határozza meg alapvetően a jelenlegi vállalkozói, gazdasági feltételeket.

 

A vállalkozók napján kitüntetéseket adott át Varga Mihály, Eppel János és Lits József, a VOSZ ellenőrző bizottságának elnöke. Magyar Gazdaságért Díj elismerésben részesült Csík László, a Karinthy Kiadó Kft. tanácsadója, a VOSZ ellenőrző bizottsági tagja, Vad Sándor Mihály egyéni vállalkozó, autófényező mester, Varga Júlia Franciska, a Kavosz Zrt. értékesítési igazgatója, Visnyai Ildikó, a Kavosz Zrt. ügyvezető igazgatója. A VOSZ elismerései közül Kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért díjat kapott Kirschner András, a Swiss Medical Services Egészségügyi Szolgáltató Kft. alapító-tulajdonosa, ügyvezetője, Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója, a VOSZ társelnöke, Tomán Szabina, a Tomán Lifestyle Kft. tulajdonosa, huszonketten pedig a 2022. Év vállalkozója díj kitüntetést vettek át.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a vállalkozásbarát gazdaságpolitika fontosságáról beszélt a VOSZ rendezvényén (Fotó: VOSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.