Román költségvetés: céldeficit teljesítve

Jelentősen változó arányok jellemzik a 2023-as román állami költségvetés-tervezetet, amelyet néhány napja hozott nyilvánosságra Adrian Caciu pénzügyminiszter. A tervek szerint a parlament december 15-ig elfogadja a jövő évi büdzsét.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 12. 11. 18:50
One United Properties Residential Apartments Ahead of IPO
1232822681 Fotó: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvitára bocsátották Románia 2023-as általános és társadalombiztosítási költségvetésének a tervezetét, miután a kormány jóváhagyta a pénzügyminiszter által előterjesztett dokumentumot. A jövő évi költségvetés 1552,1 milliárd lejes (313,5 milliárd euró) bruttó hazai termékre épül, 2,8 százalékos gazdasági növekedést feltételez, ugyanakkor 77,9 milliárd lejes (15,7 milliárd eurós), a GDP 4,4 százalékának megfelelő hiányt irányoznak elő. A jövő évi költségvetésből 112 milliárd lejt (22,6 milliárd euró), a GDP 7,2 százalékát fordítják beruházásokra.

A tervezet a korábbi évekhez képest jelentősen módosítja egyes minisztériumok és intézmények költségvetését. 

Arányaiban a nemrég létrehozott családügyi minisztérium büdzséje ugrik meg a leginkább, az ideinél akár hatszor nagyobb is lehet, azaz 620,7 millió lej (125,4 millió euró). 

A kutatási minisztérium 69,7 százalékkal több pénzre számíthat (3,189 milliárd lej, azaz 644,2 millió euró), de a védelmi minisztérium költségvetését is jelentősen emelték – ami a jelenlegi geopolitikai helyzetben cseppet sem meglepő –, a tárca 35,2 milliárd lejből (7,1 milliárd euró), 52 százalékkal megnövelt összegből gazdálkodhat. A két RMDSZ-es vezetésű tárca, a Cseke Attila által irányított fejlesztési, illetve a Tánczos Barna által vezetett környezetvédelmi minisztérium büdzséje is nagymértékben gyarapodik – 12,6 milliárd lej (2,5 milliárd euró), illetve 3,76 milliárd lej (760,9 millió euró), arányait tekintve utóbbi a második legnagyobb, 76,6 százalékkal növekedő minisztériumi büdzsé.

A legnagyobb mértékben csökkenő költségvetéssel az energiaügyi tárca kénytelen számolni (mínusz 64 százalék), a listán az egészségügyi minisztérium következik 6,3 százalékos visszaeséssel. 

Az ugyancsak magyar, RMDSZ-es politikus, Novák Károly Eduárd által irányított sportminisztérium büdzséje a tárcavezető bővülési reményei ellenére is 3,5 százalékkal szűkül.

A legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata formáció (PSD) első embere, a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu a tervezet nyilvánosságra hozatala utáni első reakciójában elmondta: a költségvetési hiány nem fogja meghaladni az Európai Bizottsággal egyeztetett céldeficitet. A politikus biztosra állította, hogy jövőre nem növekednek a helyi adók, ugyanakkor megjegyezte: szerinte az értékesebb ingatlanokat jelentősebb mértékben meg kellene adóztatni. 

A parlament várhatóan december 15-ig elfogadja a jövő évi költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét.

Borítókép: A büdzsétervezetből kiderül: Románia jövőre a GDP 7,2 százalékát fordítaná beruházásokra (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.