A lassuló ingatlanpiacon is kelendők a panelek

Olyannyira felértékelődtek a panelok, hogy egyes helyeken a négyzetméteráruk az egymillió forintot közelíti. Egy-egy lakás kimagasló árához a belső felújítás értéke, minősége is nagyban hozzájárul.

M. Orbán András
2023. 02. 07. 10:14
null
Budapest, 2021. október 5. Egy felújított 10 emeletes panelház színes homlokzati festéssel a fõváros 3. kerületében a Lajos utca 142. szám alatt. Az utca számos barokk, copf, klasszicista és romantikus stílusú, részben mûemléki jellegû, részben mûemléki védelem alatt álló épülete között üde színfolt a hangulatos színezés. A 30-40 éves panel-épületek nem a mai energiafelhasználási, gazdaságossági szempontok szerint épültek, ezért idõszerû a felújításuk. Magyarországon mintegy 8 ezer panelépület, illetve 800 ezer panellakás van. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió forinthoz közeli négyzetméterárak is előfordulnak a panellakások piacán a fővárosban. A rezsicsökkentés módosítása óta ismét előtérbe kerültek az építésükkor csodának, később szitokszónak számító panelek, a tavalyi év során a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként, a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805-850 ezer forint között alakultak – derül ki a Duna House összesítéséből.

Építészeti csoda, majd szitokszó, most rezsivédett. Ez mind-mind a panel, ismét keresik a házgyári lakásokat, ez a négyzetmérerárakon is meglátszik
 Fotó: Éberling András

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője lapunk kérdésére elmondta, hitelből, saját használatra valószínűleg nagyon kevesen költenének ekkora összeget egy panellakásra, legyen az akár egy kiváló elhelyezkedésű, örökpanorámás, teljesen átalakított és magas minőségben felújított, a mai kor követelményeinek megfelelő lakás. Ami a kimagasló árakat illeti, egy lokálpatriótának elképzelhető, hogy minden pénzt megér egy mondhatni luxuspanel, befektetési céllal viszont kevesen keresnek, vesznek házgyári lakást.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk megkeresésére az árak kapcsán két dologra is felhívta a figyelmet. Van olyan város is, ahol a panelprogramok keretében minden vagy szinte minden panelházat korszerűsítettek már. Amiért a jó környék és a panelprogram mellett mégis sokba kerülhet egy ilyen ingatlan, az a lakáson belüli tartalom. A szakember szerint a házgyári technológiák viszonylag egységesek, nincsenek rejtett buktatók, könnyű felújítani az ilyen lakásokat. A felújított panelek átlagosan 10-15 százalékkal többet érnek, és ha a téglaépítésűekkel vetjük össze, egy ugyanakkora alapterületű panellakás még mindig húsz-huszonöt százalékkal olcsóbb a nem házgyáriakhoz képest.

Ami a panelek élettartamát illeti, különböző számok keringenek a köztudatban, ötven és száz év is, a korábban épült házak pedig már fél évszázadosak. Benedikt Károly szerint nehéz megítélni, hogy mennyire valós vagy mennyire városi legenda az élettartam kérdése, az elektromos hálózat, a szellőzőrendszer, a csatornázás, a nyílászárók, a fűtőtestek és a szigetelés viszont mind felújíthatóak, és a panelprogramban az energetikai felújításokat rendre el is végezték.

Balogh László azt mondta, az azóta lebontott pécsi Magasház kivételével nem hallottunk olyanról, hogy bármilyen probléma merült volna fel a panelházakkal. Hozzátette, Európa-szerte építették őket, minden országnak megvannak a jellegzetes panelháztípusai. Bár a téglaépítésűeknél olcsóbb egy panel, a szakértő hátrányként említette a zaj és a hőszigetelés kérdését.

Borítókép: minden országnak megvannak a jellegzetes panelháztípusai (Fotó: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.