Ígéretes együttműködést vetít előre a Liberty a Dunaferr-rel

Ígéretes együttműködésre van kilátás a Dunaferr Zrt. esetében – mondták a társaság kérője, az angol Liberty Steel Group vezetői egy interjúban. Elmondták: szakértői csapatot küldtek a Dunaferr-rel való bértárgyalásra és az újraindítás érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 18:50
Dunaferr, Dunai Vasmű, acélgyártás, acélipar Fotó: Vémi Zoltán Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közvetlen prioritásunk, hogy a Dunaferr-rel együttműködve megvédjük a vasművet az esetleges károktól, és elősegítsük, hogy képzett és elkötelezett alkalmazottai biztonságos környezetben dolgozhassanak. Szakértői csapatot küldtünk a Dunaferr-rel való bértárgyalásra és az újraindítás érdekében, idővel pedig véleményt nyilvánítunk arról, hogyan biztosítható hosszú távon a vállalat fenntartható működése” – közölte a Vg.hu-val Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke.

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke. Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

A britek a felszámolás alá került, ám megfelelő kézben vélhetőleg gazdaságosan működtethető dunaújvárosi társaság további üzemeltetésére vállalkoznának. A Vg.hu kérdéseire Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke és Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel vezérigazgatója válaszolt. Az interjúra a Dunaferr kettes számú nagyolvasztójának hétfői újraindítása kapcsán tartott eseményen nyílt lehetőség.  

Sandip Biswas elmondta: a Liberty vállalta, hogy segít stabilizálni a vasmű működését és garantálja a dolgozók biztonságát. Kezdetben az európai üzemeiből nyersanyagot szállított a Dunaferrnek, majd bérgyártási szerződés kötésével segítette elő a folyamatos üzletmenet fenntartását. Azóta segített a 2022 novemberében leállított kettes kohójának az újraindításában is, stabilizálta a kokszoló működését, és gondoskodott a fenntartható nyersanyagellátásáról. Felállítottak a Liberty-csoporton belül egy szakértői csapatot, amely Ausztráliából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Cseh Köztársaságból, Romániából, illetve az Egyesült Királyságból érkező üzemeltetési és műszaki szakemberekből áll. 

Hangsúlyozta: további intézkedésekre lesz szükség a vasmű hosszú távon fenntartható jövőjének biztosításához. Ezek segítenek megmenteni több ezer munkahelyet az üzemben, az alkalmazottak családjai, a helyi közösség és az egész régió érdekében, amelyek a Dunaferr fennmaradásától függenek.

Az acéliparral kapcsolatban úgy fogalmazott: a területet az elmúlt 12 hónapban a magas energiaárak, az ellátási lánc megszakadása és az ukrajnai háború okozta magasabb kamatlábak sújtották, a helyzetet pedig tovább nehezítette az EU-ba irányuló olcsó import folyamatos áradata. Hosszú távon azonban Európának nagy növekedési lehetőségei vannak, figyelembe véve, hogy a becslések szerint az acélfelhasználás megduplázódik a következő harminc évben. 

Előre látjuk, hogy a keresletnövekedés nagy része Közép- és Kelet-Európából fog származni, amely talán a legfontosabb európai régió az acélpiac szempontjából. A Dunaferr újjáélesztése kapcsán fontos megemlíteni az iparágban a munkahelyekre gyakorolt magas multiplikátorhatást – minden egyes közvetlen munkahely az üzemben hat-hét további munkahelyet eredményez annak tágabb környezetében” – mondta a vezérigazgató.

Ajay Aggarwal pedig azt hangsúlyozta: a Liberty a vállalkozás egésze életképességének a biztosítására összpontosít.

A megállapodás pénzügyi részleteit nem kommentálták, annyit azonban elmondtak, mint minden vállalkozásuk esetében, a munkások és családjaik jóléte az első számú prioritásuk. 

„Szeretnénk biztosítani, hogy a Dunaferr szakképzett és elkötelezett dolgozói egy biztonságosabb és hatékonyabb üzemben dolgozhassanak, ami hosszú távon előnyös lesz számukra, családjaik számára és a helyi közösség számára” – szögezték le.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Dunai Vasmű)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.